Restaurátoři dali relikviáři svatého Maura nový lesk. Kardinál Duka přidal listinu se svou pečetí

Na zámku a hradu Bečov v pátek slavnostně zkontrolovali a uložili zpět do relikviáře svatého Maura ostatky svatých. Aktu se zúčastnil i kardinál Dominik Duka. Relikviář restaurátoři v posledních týdnech vyčistili a zdokumentovali za pomoci nejmodernější techniky. Poslední částí bylo právě znovuuložení relikvií do schránky, která se svou hodnotou řadí po bok českých korunovačních klenotů. Veřejnosti se má relikviář v nové podobě představit na podzim.

Relikviář svatého Maura se bude nyní stěhovat do nových prostor v takzvaných Pluhovských domech horního zámku, které jsou součástí areálu zámku a hradu Bečov.

O relikviář se dlouhodobě stará restaurátor Andrej Šumbera, který pracoval na jeho záchraně už v 90. letech minulého století. „Podle literatury jsou uvnitř ostatky svatého Maura, Timoteje a Apolináře. Tito mučedníci byli popraveni ve čtvrtém století a z hromadného hrobu byli vyzvednuti někdy v sedmém nebo osmém století, tak se tam přimíchalo i několik kostí, které zřejmě patří dalším jedincům,“ uvedl.

V Bečově zkontrolovali a znovu uložili ostatky svatých do relikviáře svatého Maura (zdroj: ČT24)

Tisíc let staré ostatky

K identifikaci ostatků se podle Šumbery někdy využívají vědecké metody, hlavním atributem je ale samotná víra v relikvie. „My můžeme potvrdit, že ostatky, které uvnitř relikviáře jsou, jsou z roku 1120, kdy vznikl relikviář. To je potvrzeno autentikami a dalšími kontrolami, kterých bylo asi pět. A nyní, po 20 letech, kdy se dělala podrobná kontrola relikvií a relikviáře, jsme přistoupili k podobnému aktu,“ uvedl.

K autentikám z historie, z nichž nejstarší je olověná destička z 12. století, tak v pátek přidal své potvrzení autentičnosti stvrzené pečetí i kardinál Dominik Duka. Kromě samotné kontroly stavu relikviáře z 12. století byla památka rovněž pečlivě zdokumentována.

„Lidé se někdy domnívají, že historie a tradice nejdou s moderní vědou dohromady. Není to pravda. My tady dnes ukazujeme, že věda a tradice mohou být v symbióze. Tradice a historie je tady zastoupena tou úžasnou památkou, relikviářem svatého Maura, ale zároveň tady ukazujeme možnosti 21. století. Díky tomu můžeme dnes studovat tuto památku v takových detailech, jako to dodnes nebylo možné,“ popsal geoinformatik Jiří Šindelář, který spolu s fotografem Martinem Frouzem vytvářel přesné 3D modely výzdoby relikviáře.

Turistické lákadlo nevyčíslitelné hodnoty

Relikviář svatého Maura se řadí do skupiny domečkových relikviářů. Jeho dekorace tvoří soubor dvanácti reliéfů, čtrnácti sošek z pozlaceného stříbra, drahé kameny, polodrahokamy, antické gemy, filigrány a emaily.

Vyroben byl ve Florennes v dnešní Belgii. Na konci druhé světové války ho před příchodem armád zakopali pod podlahu hradní kaple Beaufortové, tehdejší majitelé zámku v Bečově. Znovu objeven byl pak až v roce 1985, když se o něj začal zajímat americký obchodník. Indicie pak dovedly kriminalisty až k nálezu relikviáře.

V současné době je relikviář jedním z hlavních lákadel zámku a hradu Bečov. Ročně si jej přijedou prohlédnout desítky tisíc lidí. Kvůli své hodnotě je uložen za přísných bezpečnostních podmínek.