TÉMA

Jiří Šindelář

V rožmberské hrobce našli vědci další zlato. Rakev patřila zřejmě Kateřině z Ludanic

Archeologové se po deseti letech vrátili k průzkumu rožmberské hrobky v klášteře ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku. Prozkoumali rakev vedle sarkofágu Petra Voka a zjistili, že patřila zřejmě Vokově manželce Kateřině z Ludanic. V truhle objevili luxusní látky i dámské šaty s řadou ozdob. Našli i další rožmberské zlato.
5. 11. 2021Aktualizováno5. 11. 2021, 14:55|

Restaurátoři dali relikviáři svatého Maura nový lesk. Kardinál Duka přidal listinu se svou pečetí

Na zámku a hradu Bečov v pátek slavnostně zkontrolovali a uložili zpět do relikviáře svatého Maura ostatky svatých. Aktu se zúčastnil i kardinál Dominik Duka. Relikviář restaurátoři v posledních týdnech vyčistili a zdokumentovali za pomoci nejmodernější techniky. Poslední částí bylo právě znovuuložení relikvií do schránky, která se svou hodnotou řadí po bok českých korunovačních klenotů. Veřejnosti se má relikviář v nové podobě představit na podzim.
28. 5. 2021|

S rouškou hrát nebudu, má jasno frontman skupiny Katapult Olda Říha. Je prý „bejk", co ničí lidi

Tuzemská rocková kapela Katapult vznikla před 45 lety, když opustila jméno Mahagon. Na podzim chystá turné Nostalgie, osud koncertů je ale nejasný kvůli koronaviru. „Představa, že budu muset hrát do roušek, nepřichází v úvahu,“ má jasno kytarista a zpěvák Olda Říha. Podle svých slov si nedokáže představit konec Rolling Stones, svůj ale ano. „Stanu se vedoucím pekla,“ prohlásil v rozhovoru ve Studiu 6, který s ním vedla Jolka Krásná.
8. 8. 2020|

Archeologové objevili v milevském klášteře tajnou chodbu. Může vést k trezoru

Archeologové objevili v milevském klášteře tajnou chodbu s rozšířenou místností na konci. Byla ukrytá v mohutné středověké zdi. Podle prvních indicií by to mohla být chodba s trezorem, v němž mohou být cennosti, jež před husity ukryl začátkem 15. století tehdejší opat. Chodba má rozměry 90 X 60 centimetrů. V průzkumu budou vědci pokračovat nejpozději za měsíc, až to umožní koronavirová omezení. Uvedl to vedoucí týmu, archeolog Jiří Šindelář.
29. 4. 2020|

Archeologové vyzvedli ostatky zpovědníka Přemysla Otakara II. Byl u toho i Dominik Duka

Archeologové v Českých Budějovicích vyzvedli dřevěnou schránku, v níž jsou pravděpodobně ostatky Jindřicha Libraria – prvního převora českobudějovického kláštera dominikánů, zpovědníka a důvěrníka krále Přemysla Otakara II. Průzkum inicioval kardinál Dominik Duka, který se akce v klášteře na Piaristickém náměstí osobně zúčastnil. Z počátku 20. století existuje seznam předmětů, které ve schránce jsou.
26. 6. 2019|