Začala rekonstrukce interiéru Fantovy budovy. Hotová má být do dvou let

Fantova budova projde rekonstrukcí interiéru. Současný majitel – Správa železnic (SŽ) – začal ve středu 28. dubna s opravami vnitřních prostor historické budovy pražského hlavního nádraží. ČT to potvrdila mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová. Práce zaberou dva roky a celkem mají vyjít na více než 300 milionů korun. Vedle rekonstrukce čekáren, kulturního sálu a úřednického zázemí vznikne v prostorách budovy i nová restaurace.

„Dnes jsme vyhlásili firmy Avers a Strabag Rail jako zpracovatele obnovy interiéru Fantovy budovy. Ta ode dneška začíná s opravnými pracemi,“ říká Pistoriusová ze Správy železnic. Podle správy, jež je majitelem Fantovy budovy, má revitalizace trvat dva roky. Celková rekonstrukce vyjde na něco málo přes 300 milionů korun.

V rekonstruovaných historických prostorách má vzniknout i nová restaurace. „Dojde k přepracování parteru budovy, čekárny různých tříd, administrativního zázemí a kulturního sálu v jižní části. Nově vznikne restaurace v severní části budovy a hygienické zázemí pro návštěvníky kulturního sálu,“ vysvětluje David Měska, garant specialista technických památek z Národního památkového ústavu (NPÚ). „Interiér byl ve velmi špatném stavu. Jsme rádi, že se s tím hnulo a začalo se rekonstruovat,“ míní Andrea Holasová, mluvčí NPÚ.

Stoletý skvost secese

Secesní Fantova budova vznikla mezi lety 1901 až 1909 a už od svého začátku sloužila k odbavování cestujících. Pojmenována je po architektovi Josefu Fantovi, jenž byl návrhářem budov.

Celý komplex nahradil původní nádraží císaře Františka Josefa, které již bylo zastaralé. V sedmdesátých letech se propojila Wilsonova ulice, v minulosti třída Vítězného února, s magistrálou a Fantova budova tak přišla o chodník, který vedl přímo k jejímu vstupu. V následujících desetiletích komplex chátral.

V roce 2003 uzavřela společnost České dráhy dohodu s italskou společností Grandi Stazioni, která měla provést kompletní rekonstrukci budovy. V roce 2016 se stala správcem objektu SŽ, která smlouvu s Grandi Stazioni vypověděla kvůli nedodržování termínů oprav. Od roku 2019 začala Správa železnic s rekonstrukcí vnějšku a vnitřku Fantovy budovy.