Moravskoslezský kraj letos nedá peníze na Dny Ruska, které se v Ostravě konají už dvanáct let

Moravskoslezský kraj finančně nepřispěje ruskému konzulátu v Ostravě na Dny Ruska. České televizi to sdělil hejtman Ivo Vondrák (ANO). Kraj každoročně přispíval na tuto akci částkou do dvou set tisíc korun. Rada kraje tak reaguje na ochlazení česko-ruských vztahů.

Dny Ruska v Ostravě se konají pravidelně už od roku 2008. Letos se budou muset obejít bez finančního příspěvku kraje. „Potřebovali jsme vyjádřit solidaritu s našimi diplomaty, kteří byli vypovězeni z Moskvy takovým způsobem, jakým se to stalo. A to je pro nás nepřijatelné,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).

Honorární konzul ruské federace Aleš Zedník se k rozhodnutí kraje odmítl vyjádřit na kameru. Po telefonu ale České televizi sdělil, že tento krok respektuje a že stále není jisté, v jaké formě by se měly letošní Dny Ruska konat kvůli pandemii koronaviru.

Moravskoslezský kraj má také od roku 2005 navázanou spolupráci s Vologodskou oblastí. Ta zatím zůstane zachována. „Taková, jaká bude oficiální politika české vlády, takovou politiku budeme zastávat i v Moravskoslezském kraji. Kontext je teď definovaný a podle něj budeme také jednat,“ poznamenal Vondrák.

Situace může ovlivnit obchodování firem

Současná diplomatická situace může mít vliv také na obchodování některých severomoravských firem, které mají s Ruskem obchodní vztahy. „Ve firmách, které jsou orientované na Rusko, určitě očekáváme nějakou odezvu, nějaké snížení odběru, ale nemělo by to být nic drastického,“ řekl šéf hospodářské komory Olomouckého kraje Bohuslav Švamberk.

Do Ruska vyváží například firma Armatury Group. Teď čeká, jak se vztahy mezi zeměmi budou vyvíjet dál. „Máme tu spolupráci velice úzkou. V rámci situace, která nastala, se nás naši partneři ptají, snažíme se situaci vysvětlovat,“ řekl obchodní ředitel Armatury Group Libor Kremel.

Česká vláda minulý týden rozhodla srovnat počet diplomatů ruské ambasády na úroveň českého zastoupení v Moskvě, 63 pracovníků by mělo české území opustit do konce května.