Skanzen v Rožnově pod Radhoštěm znovu přivítá návštěvníky, zatím jen ve venkovní části

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku otevře v úterý 27. dubna návštěvníkům své venkovní prostory. Lidé si budou moci projít všechny tři areály, Dřevěné městečko, Valašskou dědinu i Mlýnskou dolinu. Nebudou si však moci prohlédnout interiéry objektů.

Návštěvníci rožnovského skanzenu se sice budou moci pohybovat pouze v exteriérech, získají ale mapu s informacemi o objektech. K dispozici bude dezinfekce, lidé budou muset dodržovat rozestupy a mít zakryté dýchací cesty. „Moc se těšíme, jsme rádi, že budeme moci opět přivítat návštěvníky. Už od zimy se nás opakovaně ptají, kdy budou moci opět přijet,“ řekla mluvčí muzea Pavlína Polášková.

Pro muzeum není podle Poláškové problém personálně zajistit otevření venkovních prostor. „Jsme připravení na otevření celého muzea, čekáme však, až to bude možné,“ uvedla mluvčí.

Zrušen je také květnový program rožnovského skanzenu. Galerie, muzea a památky bez skupinových prohlídek se budou moci otevřít od 3. května, avšak pouze v krajích, kde bude pod 100 nových případů nákazy na 100 tisíc obyvatel v posledních sedmi dnech. Ve Zlínském kraji přibylo ke čtvrtku za týden 282 případů nákazy na 100 tisíc obyvatel.

Rožnovský skanzen patří k nejnavštěvovanějším místům ve Zlínském kraji, loni do něj zavítalo 227 782 lidí. Kvůli pandemii koronaviru to bylo o 136 358 lidí méně než v roce předešlém.