Areál Kolibiska v Rožnově pod Radhoštěm představí život valašských horalů a pastevců

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm buduje nový areál nazvaný Kolibiska. Ten představí mimořádnou rekonstrukci života valašských horalů, pastevců i provozovatelů turistických chat.

Valašské muzeum v přírodě je sice kvůli vládním opatřením uzavřené, řemeslníci tam ale stále pracují. Aktuálně zachraňují sto let starou hájovnu, která původně stávala ve Valašské Bystřici. I přes havarijní stav si ji před několika měsíci muzeum odvezlo, jinak by ji majitel zboural a tím by zmizela zřejmě poslední dochovaná stavba tohoto druhu na Valašsku.

„Trámy jsou původní, ty už tady zůstanou. Samozřejmě se rozhodujeme kvůli statice, které prvky tam nechat a nenechat,“ vysvětlil technický náměstek Valašského muzea v přírodě Milan Gesierich.

Až řemeslníci skončí, znovu ji rozeberou a převezou o pětatřicet kilometrů dál do nově vznikajícího areálu Kolibiska. Tam ji budou rozkládat na patnácti hektarech mezi Mlýnskou dolinou a Valašskou dědinou a nabídnou pohled do života místních horalů a pastevců. Postupně vyroste asi dvacet stavení. Kolibiska budou ze všech areálů největší.

Přímo v dílnách Valašského muzea řemeslníci rekonstruují stodolu z roku 1860. Vše musí mít nádech historie. Tradiční postupy i nářadí jsou tak samozřejmostí. Důležitá je i kvalita dřeva. To musí být buď smrkové, nebo jedlové. „Podmínkou je, aby dřevo nebylo z kůrovcové těžby a také aby bylo ze zimní těžby, protože v zimě je dřevo nejkvalitnější a má nejlepší vlastnosti,“ vysvětlil ředitel Národního muzea v přírodě Jindřich Ondruš.

Dvě právě rekonstruované stavby budou součástí areálu ještě letos, další přibudou postupně. Úplně hotovo má být za šest let.