Z Oslavan zmizí bývalá elektrárna. Nový majitel chce místo revitalizovat

Bývalá tepelná elektrárna v Oslavanech na Brněnsku se po 110 letech od zahájení výstavby hroutí k zemi. Společnost Remami, která nemovitosti spojené s bývalou elektrárnou na více než 70 tisících metrech čtverečních vlastní od roku 2019, se pustila do demolice a místo chce revitalizovat.

Elektrárna v Oslavanech skončila v 90. letech minulého století a od té doby objekt, jenž ve svém největším rozmachu zaměstnával až 450 lidí, chátral. Na nemovitostech vázlo mnoho zástav, exekucí a insolvenčních řízení. Nový majitel si musel nejdříve poradit s touto situací, aby mohl areál vůbec užívat.

„Už v době před prodejem nemovitostí ve veřejných dražbách byl na některé budovy vydán demoliční výměr. Současně jsme věděli, že v areálu existují staré ekologické zátěže, které bude třeba odstranit. V té době jsme však neznali detailní stav budov a předpokládali jsme, že alespoň starou cihlovou hlavní budovu se nám podaří zachovat. Bohužel po detailním průzkumu a v souvislosti s nutnými pracemi uvnitř objektů na odstranění ekologických zátěží se rozhodlo o demolici ve stávajícím rozsahu,“ vysvětlil jednatel společnosti Remami Marian Michlíček.

Tečka za slavnou i neslavnou minulostí

Starosta města Vít Aldorf demolici objektů a likvidaci starých ekologických zátěží vítá. „Vnímám to jako ukončení desetiletí trvající agonie prostoru a chátrání těchto objektů. Je pravdou, že při demolici některých zcela původních budov tak trochu krvácí srdce nad jakousi ztrátou historické krásy. Bohužel jejich stav je natolik úděsný, že stávající majitel nemá vyhnutí. Je to velký předěl v osudu našeho města, tečka za dlouhou slavnou i neslavnou minulostí,“ řekl starosta.

Bourání budov s již hotovým demoličním výměrem a práce na odstraňování ekologických škod, jako kontaminace půdy a spodní vody ropnými látkami, začaly loni. Začátkem tohoto roku šly k zemi menší objekty a nyní pracuje demoliční četa na hlavních budovách, což potrvá zhruba do přelomu června a července. Ekologické zátěže mají být odstraněny rovněž ještě letos.

V areálu by mohlo být logistické centrum

Co v areálu vznikne, zatím není jasné. „O přesném využití jsme ještě finálně nerozhodli. Jednáme s několika potenciálními partnery, se kterými pracujeme na několika variantách využití, ať už pro lehkou výrobu či skladování nebo obchod. Věříme, že naše aktivita každopádně přinese nové využití tohoto prostoru ke spokojenosti obyvatel Oslavan a okolí,“ dodal Michlíček.