Obyvatele obcí u Olomouce už nebude obtěžovat zápach. Město postaví moderní sušárnu kalů

V Olomouci se chystá stavba sušárny kalů z čistírny odpadních vod. Díky ní už by se kaly nemusely zaorávat na polích jako hnojivo, což způsobuje zápach, který obtěžuje obyvatele okolních obcí. Sušárnu za 185 milionů korun už odsouhlasili zastupitelé Olomouce.

Město má projekt na sušárnu kalů připravený už několik let. Loni ho ale pozastavilo a nechalo si zpracovat další odborné posudky. „Míra poznání celé problematiky se posunula z environmentálního, ekologického i energetického hlediska. Chtěli jsme to mít takzvaně vyfutrované, než poměrně velkou investici budeme realizovat,“ uvedl olomoucký primátor Miroslav Žbánek.

Zastupitele podle něj například zarazilo, že před čtyřmi lety místní teplárenská společnost nabízela realizaci za poloviční částku. „To je ekonomické hledisko. Ale zjistili jsme, že cena byla kvůli použité technologii, která je dnes modernější,“ poznamenal primátor.

Co se týče energetického využití, nabízí se podle něj otázka, jestli nemůže být ještě lepší než v původním projektu, a totéž platí u ekologického hlediska.

Olomoucké zastupitelstvo uložilo odboru investic dokončit přípravu realizace stavby sušárny kalů a zařadit její financování do návrhu rozpočtu na roky 2021 až 2023.