V Brně začala fungovat půjčovna nákladních kol

Obyvatelé Brna mají možnost vyzkoušet si nákladní kola pro převoz rozmanitého nákladu. Nadace Partnerství otevřela na zkoušku jejich půjčovnu. V provozu bude do července a jejím cílem je ověřit, zda bude tento koncept fungovat stejně jako například v Německu.

V ulicích měst se už nyní pohybují desítky kurýrů, kteří rozvážejí jídlo nebo různé balíčky. Nadace Partnerství se rozhodla zjistit, jaký budou mít zájem o nákladní kola Brňané.

S nákladním kolem může člověk dopravovat děti do školky nebo převážet rozmanitý náklad od nákupu po nábytek. K dispozici je několik typů kol od tříkolky s lavičkou pro děti přes nákladní vozík až po jednostopé kolo s ložnou plochou. „Ačkoliv se to nezdá, kolo převeze až 225 kilogramů nákladu najednou, a není třeba se bát velké námahy, protože všechna kola jsou vybavena asistenčními elektromotory,“ vysvětlil správce půjčovny Erik Nálepka.

Půjčovna je v centru Brna na Špitálce. „Kolo si může půjčit kdokoliv, ať už jednotlivec nebo firma. Zápůjčka může být na pár hodin nebo několik dnů. Stačí se registrovat a rezervovat kolo na webu,“ vysvětlil koordinátor projektu Michal Šindelář z Nadace Partnerství.

Půjčovna v Brně funguje díky finanční podpoře z německého programu EUKI, jehož cílem je snižovat emise CO2 a postavit se klimatické krizi. V Německu jich fungují desítky a lidé využívají nákladní kola namísto motorových vozidel, která produkují emise CO2. Cílem nadace je ověřit, jak bude stejný koncept fungovat v Brně. Půjčovna bude v provozu do 16. července.