Za pozemky pro městský okruh dá Brno Sokolu dotaci na halu a rekonstrukci sportoviště

Brněnští zastupitelé schválili dohodu mezi městem a TJ Sokol Husovice, která usnadní budování velkého městského okruhu v úseku Tomkovo náměstí – Rokytova. Město získá potřebné pozemky, jednota naopak dotaci na sportovní halu a na rekonstrukci sportoviště.

Stavbou okruhu a nájezdovou rampou Nová Dukelská budou trvale dotčeny pozemky, které tělovýchovná jednota vlastní. Plánovaná silnice totiž rozdělí současný areál Sokola na dvě části. Historická budova Sokola zůstane, sportoviště za ní ale stavba okruhu výrazně promění. Silnicím ustoupí dvě budovy, kuželna a také tělocvična. Nová třída se napojí na Velký městský okruh. Tělocvičnu vyvlastňuje Ředitelství silnic a dálnic.

Kuželny se týká aktuálně schválené memorandum s městem. „Memorandum je nejvýznamnější krok, který město v majetkoprávních vztazích muselo kvůli tomuto úseku Velkého městského okruhu udělat,“ řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Jednání trvala pět let

Jednání mezi městem a Sokolem trvala pět let, podle primátorky byla dlouhá a složitá. „Výsledek ale odpovídá tomu, že obě dvě strany mohou být spokojeny. Dohodli jsme se na majetkoprávním vypořádání ve formě směny pozemků, kdy zároveň TJ Sokol Husovice přijde o některá svá sportoviště. Jako město jsme se zavázali poskytnout dotaci na vybudování nové haly. Celkové náklady jsou přibližně 120 milionů korun, dotace by byla ve výši třiceti milionů korun,“ dodala Vaňková.

Podle dohody dále město poskytne dotaci na rekonstrukci tenisových kurtů na Cacovickém ostrově ve výši 600 tisíc korun a dočasně zajistí provoz pro oddíl kuželkářů, kteří se účastní nejvyšších českých i evropských soutěží, což vyjde na 230 tisíc korun ročně. „Jsou elita, mistři republiky, město poskytne finanční prostředky na to, aby mohli jezdit trénovat jinam,“ poznamenal náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Tělovýchovná jednota podpisem udělí souhlas se stavbou rampy na některých svých pozemcích a zavazuje se s městem udělat kroky vedoucí k převodu vlastnického práva k částem dvou pozemků, které jsou klíčové pro stavbu, a to formou směnné smlouvy. Případný rozdíl v cenách vyřeší doplatek.

Práce na okruhu začnou na jaře, stavba haly za rok

Starosta tělovýchovné jednoty Josef Jiránek už dříve řekl, že je tato dohoda přijatelná s ohledem na skutečnost, že stavbě velkého městského okruhu nelze bránit. „Budoucí hala by měla mít rozměry na florbal, volejbal, košíkovou a na tenis. Za rok bychom mohli snad začít stavět,“ řekl Jiránek.

Silnice kolem Tomkova náměstí, kde sportoviště stojí, jsou denně ucpané auty, což má okruh změnit. Ředitelství silnic a dálnic už minulý týden vybralo zhotovitele stavby za víc než dvě miliardy korun, kterým je sdružení firem FIRESTA – Fišer, OHL ŽS a Metrostav DIZ.

„Myslím, že někdy v dubnu květnu bychom mohli jít do stavby,“ odhaduje ředitel Závodu Brno Ředitelství silnic a dálnic David Fiala. V další části městského okruhu, v Žabovřeské ulici, minulý týden začal zkušební odstřel skály. Ražba tunelu pro tramvaje se tam naplno rozjede také na jaře.