Za brutální vraždu cyklistky dostal muž u soudu výjimečný trest 25 let

Za brutální vraždu cyklistky uložil olomoucký krajský soud osmačtyřicetiletému Rostislavu Baslerovi výjimečný trest 25 let. Soud mu zároveň nařídil i zabezpečovací detenci. Podle znalců jde o agresivního sadistu, který je pro společnost extrémně nebezpečný.

Svou oběť napadl Basler tři měsíce po propuštění z vězení, v minulosti ženy napadl už třikrát. Jedenapadesátiletá žena jela vpodvečer na kole z olomoucké městské části Chválkovice směrem na Bystrovany. Muž si na cyklistku podle žalobkyně počíhal na rozcestí u božích muk.

„Poté, co poškozená odmítla výzvu k sexu, brutálně ji napadl tak, že ji pětkrát udeřil sekerou sečnou stranou do hlavy a trupu, bodl kuchyňským nožem do krku a poté s největší pravděpodobností ještě rdousil rukou,“ uvedla státní zástupkyně. Žena utrpěla řadu zranění, zemřela na místě. Bezprostřední příčinou byl krvácivý šok, vykrvácela z proříznuté hrdelní žíly.

Resocializace je podle znalců vyloučena

Výjimečný trest pětadvacet let navrhovala žalobkyně Šárka Shariffová s ohledem na okolnosti případu, brutální provedení i jeho trestní minulost. I přes sexuální sadismus muži podle ní ovládací a rozpoznávací schopnosti zůstaly. „Jeho doznání nebylo úplné, dopustil se nejméně třech násilných činností vůči ženám. Téměř dvacet let strávil ve vězení, trestné činnosti se dopustil poté, co byl v lednu propuštěn z vězení, kde si odpykával desetiletý trest,“ uvedla žalobkyně.

Podle znalců je Basler pro společnost nebezpečný, doporučili proto zabezpečovací detenci. Resocializace je podle nich vyloučena. U Baslera znalec z oboru sexuologie diagnostikoval sexuální deviaci agresivní sadismus. Muž má na kontě čtyři útoky na ženy v letech 1993, 1997, 2006 a loni, kdy ženy napadl při sexuálně motivované trestné činnosti nožem či udeřil kovovou tyčí. Podle znalce jde o obdobný modus operandi. „Jde o sexuální útok na neznámou ženu bez snahy o sbližovací fázi,“ uvedl znalec.

Bál se prý, že žena zavolá policii

Basler u soudu odmítl vypovídat a žádal soud, aby byl případ projednaný v jeho nepřítomnosti, což soud odmítl. V přípravném řízení se k vraždě přiznal, původně však tvrdil, že k ní byl vyprovokován při incidentu na polní cestě, když ženu autem míjel a spadla z kola. Začala mu prý nadávat a chtěla volat policii.

„Nenapadlo mě nic jiného, než že jsem z auta vzal dřevěné toporo, pak jsem ji tím udělátkem udeřil do krku. Paní spadla na zem a křičela. Blesklo mi hlavou, že jsem tři měsíce po výkonu trestu a úplně jsem se ztratil. Vlezl jsem do přihrádky auta a vytáhl jsem nůž, pak už to bylo v háji,“ tvrdil Basler.

Policistům řekl, že poté ženu naložil do auta a odvezl ji asi sto metrů do remízku, kam ji odtáhl. Ženu tam svlékl téměř do naha a tvrdil, že předstíral soulož kvůli procházející svědkyni. Až poté prý mrtvou ženu udeřil sekerou. „Já jsem ji nechtěl znásilnit, chtěl jsem jen projet do Bystrovan,“ tvrdil. 

Na jednání muže podle znalců léky vliv neměly

Obhájce u soudu tvrdil, že proces dostatečně nezodpověděl otázku ovládacích a rozpoznávacích schopností obžalovaného, soud však doplnění dokazování zamítl. Užívané léky podle znalců neměly vliv na případné vymizení schopností, uvedl soudce Eduard Ondrášek. „Opakovaně se vyjádřil, že neví, proč skutek udělal,“ uvedl obhájce. Jako polehčující okolnost uváděl doznání.

Ženu začali hledat policisté poté, co ji začali pohřešovat příbuzní, kteří našli její kolo. Tělo pohřešované poté objevili policisté několik stovek metrů od polní cesty. Do pátrání po nebezpečném pachateli se zapojilo pět desítek kriminalistů, přes 60 policistů odboru pořádkové služby, kynologové se služebními psy a specialisté z odboru kriminalistické techniky a expertiz. Podezřelý byl dopaden do 36 hodin.