Ostravští traumatologové použili místo opakovaného rentgenování zlomeniny elektronickou sondu

Traumatologové ostravské fakultní nemocnice použili jako první v republice pro kontrolu správného ukotvení šroubu ve spodní části zlomené pažní kosti elektronický systém. Tento způsob kontroly má nahradit při operacích opakované rentgeny.

Zlomeniny střední části pažní kosti se v dnešní době, až na výjimky, musí operovat. Při tomto výkonu operatéři většinou používají hřeby, které jsou přizpůsobené tvarem a rozměry pro příslušnou oblast kosti.

„Po zavedení hřebu do kosti jsme do něj vložili radiofrekvenční sondu, která komunikuje se speciálním nástavcem. Díky tomu jsme dokázali i dolní šrouby umístit naprosto přesně. Vše jsme neustále kontrolovali na monitoru přístroje, ke kterému byla sonda připojena,“ popsal výkon chirurg Roman Madeja. Podle něj se díky tomuto systému výrazně zkrátila délka operace.

Dva rentgenové snímky stačí

Navíc lékaři nemuseli opakovaně použít rentgenové záření, jak je to u těchto operací obvyklé. „Provedli jsme jen jeden snímek, abychom zkontrolovali první z navrtaných kanálů, a poté až závěrečný pooperační, který prokázal, že oba spodní šrouby jsou v hřebu ukotveny správně,“ doplnil chirurg.

Zlomeninu pažní kosti si pacienti nejčastěji způsobí pádem z výšky, v zimě pak uklouznutím na náledí. „Ale je i několik pacientů ročně, kteří musí na operaci poté, co si kost zlomí při poměřování síly v přetlačování rukou, tedy lidově řečeno při páce,“ poznamenala mluvčí nemocnice Petra Petlachová.