Brněnská filharmonie natáčí symfonii rakouského skladatele Larchera. Hudebníci zahrají na papír, hrnec i kontrabas klarinet

Světová premiéra symfonie v Brně (zdroj: ČT24)

Brněnská filharmonie ve světové premiéře nahrává symfonii rakouského skladatele Thomase Larchera A Line Above the Sky (Čára nad oblohou). Název díla odkazuje k jedné z nejtěžších lezeckých tras na světě v Dolomitech. Vznikla na objednávku prestižních orchestrů ze šesti evropských zemí a měla mít premiéru loni v květnu v Amsterodamu. Kvůli koronakrizi se ale nekonala.

Rakouský skladatel Thomas Larcher uslyší svoji symfonii vůbec poprvé v podání brněnské filharmonie, která ji nahrává pro Český rozhlas Vltava. Pro muzikanty z Brna je to velká výzva, musí totiž vytvořit takový zvuk, jaký si skladatel představoval. Do partitury ale předepsal hned několik netradičních nástrojů, například kontrabas klarinet. Ten filharmonie nemá, musela si ho půjčit i s hráčem. 

„Vlastně je to normální klarinet, akorát je o dvě oktávy níž. V podstatě je tak hluboko jako nejhlubší tóny na kontrabasech, proto kontrabasový,“ uvedl Jindřich Pavliš ze skupiny Clarinet Factory. 

Hraje se však také na hrnec, papír nebo kovový barel. Nejvíc se „zapotí“ bicí sekce. „Vlastně je docela obtížné přebíhat od těch nástrojů od jednoho ke druhému. A ještě s výměnou paliček, to někdy může být zajímavé,“ řekl muzikant Radek Tomášek. 

Zvuk drsných hor

Podle šéfdirigenta brněnské filharmonie Dennise Russella Daviese chtěl muzikant docílit zvuku rakouských hor. „Thomas žije v Tyrolsku a jeho hudba vždycky odrážela místo, odkud pochází,“ uvedl. Má jít o kontrast obrovských nedostupných hor a lidí odhodlaných riskovat při jejich zdolání. Inspiroval se příběhem lezce Toma Ballarda, který v Dolomitech vytyčil trasu nazvanou Čára nad oblohou.

„Je mi to velmi blízké i proto, že znám ty chvíle, kdy si připadáte jako krůček před smrtí. Párkrát jsem se v podobné situaci ocitl v horách. Ať už to byla lavina nebo sesuv kamení,“ řekl skladatel. Zkoušek se zatím účastní on-line, v říjnu svou symfonii uslyší v Brně naživo.