Nemůžeme hrát, ale můžeme snít. Česká filharmonie představuje 125. sezonu

Skladbami Dmitrije Šostakoviče a Gustava Mahlera se chystá Česká filharmonie začít svou 125. sezonu. V ní filharmoniky čekají mimo jiné rezidence v San Sebastianu a Edinburghu, cesta do Číny či koncerty k výročí sametové revoluce. S ohledem na opatření proti šíření nemoci COVID-19 nepředstavil přední tuzemský orchestr připravované novinky ve svém sídle v pražském Rudolfinu, ale ve videu.

Hlavními hostujícími dirigenty ČF, kterou jako šéfdirigent vede Semjon Byčkov, zůstávají Jakub Hrůša a Tomáš Netopil. Hrůša nabídne program složený z děl Bedřicha Smetany, Josefa Suka a Leoše Janáčka, Netopil připraví koncertní nastudování opery Ariadna Bohuslava Martinů, Filharmonické tance Jana Nováka a silvestrovsko-novoroční program.

Vánoční koncerty s Haydnovým oratoriem Stvoření i závěrečný Open Air koncert bude řídit Petr Altrichter. Jedním z vrcholů sezony je návrat Johna Eliota Gardinera, který s orchestrem uvede Příhody lišky Bystroušky.

V současné době nemůžeme hrát, můžeme ale snít. Naše sny se pak stanou skutečností v nadcházející sezoně, v níž budeme slavit 125. výročí České filharmonie… Nemůžeme se dočkat, až vás opět přivítáme v Rudolfinu a na všech dalších místech, kde vystupujeme a vystoupíme.
Semjon Byčkov

Filharmonii čekají také letní rezidence v San Sebastianu a Edinburghu, cesta do Číny a na Tchaj-wan i turné, které orchestr zavede do Vídně, Paříže, Bruselu, Amsterdamu a Londýna.

Koncerty k revoluci i lekce pro seniory

Mezinárodní přesah budou mít také listopadové koncerty k výročí sametové revoluce, jejichž řadu Byčkov otevře provedením Mystéria času Miloslava Kabeláče a Leningradskou symfonií Dmitrije Šostakoviče.

Jubilejní sezona zve i na hvězdné sólisty. Již na zahajovacích koncertech 23. a 24. září zahrají klavírista Daniil Trifonov a trumpetistka Selina Ottová. Ve světové premiéře zazní v dubnu příštího roku klavírní koncert Thomase Larchera v podání Kirilla Gersteina.

Z ČF se sólových partů ujmou koncertní mistři Jan Mráček a Jiří Vodička, harfistka Jana Boušková a trombonisté Robert Kozánek a Lukáš Moťka. V Německém requiem Johannese Brahmse vystoupí basista Boris Prýgl. V roli sólisty i dirigenta se k orchestru vrátí Rudolf Buchbinder s Beethovenovými klavírními koncerty a Leonidas Kavakos s Mozartem a Brahmsem.

Edukační činnost České filharmonie se ve 125. sezoně rozšíří programem Musica ludus pro účastníky starší 60 let. 

Abonentní cykly a vstupenky na mimořádné, edukační a adventní koncerty budou v prodeji od 6. dubna. Prodej vstupenek na abonentní koncerty začíná 8. června. Vstupenky budou do odvolání v prodeji pouze on-line a přes zákaznický servis filharmonie.