Bohumín dokončil hlavní opravy panelového domu, kde loni v létě při požáru zemřelo 11 lidí

Bohumín na Karvinsku dokončil hlavní opravy panelového domu, který loni v létě poničil požár, při němž zemřelo 11 lidí. Dělníci opravili ohořelou fasádu a poškozené byty. Renovace městského domu zatím přišla na 15 milionů korun. Další úpravy se ještě chystají.

V únoru chce radnice zahájit generální opravu elektroinstalace, která přijde na milion korun. Objekt je stále částečně napojen na provizorní zdroje elektřiny, a tak ještě není v provozu jeden výtah nebo zvonky. Zatím v domě funguje jen větší výtah. Menší, který požár značně poškodil, je už ale nainstalovaný. Jezdit by měl nejpozději v polovině února. Poté chce město opravit i výtah větší.

Rekonstrukce elektroinstalace potrvá do dubna a měla by umožnit opětovné osvětlení společných prostor, které nyní napájí náhradní zdroje a svítí se v nich nepřetržitě. Fungovat začnou také zvonky. V plánu jsou ještě drobné opravy jako výměna elektrorozvaděčů v některých bytech, doplnění některých dveří na chodbách či ve sklepě.

Osm bytů prošlo kompletní rekonstrukcí

„Zásadní opravy se nám podařilo zrealizovat poměrně rychle. Věžák poškodil nejen oheň, ale i voda z hašení. Zasaženo bylo téměř čtyřicet bytů z celkových šedesáti, osm z nich muselo projít kompletní rekonstrukcí. V dalších třiceti se prováděly menší opravy, například výměny podlah, elektrorozvaděčů nebo nové výmalby. Byty, které voda ani požár nezasáhl, prošly revizemi plynu a elektřiny,“ uvedl místostarosta Igor Bruzl (ČSSD).

Stavbaři dokončili i obnovu ohořelé fasády. Její poškození nakonec nebylo tak velké, jak město původně předpokládalo. „Nehořlavá zateplovací vata totiž splnila svou funkci, odolala vysokému žáru a zabránila šíření požáru. Bylo nutné vyměnit jen asi polovinu zasaženého zateplení. Zbytek stačilo tlakově očistit. Zvenčí se ještě měnily okna, parapety, zábradlí a povrchy na balkonech,“ uvedl Jan Hock z odboru rozvoje a investic. Fasádu pro město opravovala stejná firma, která před sedmi lety měla na starosti zateplení objektu. Dohledala původně použité materiály, omítku i nátěr.

Nájemníci už se vrátili do bytů

Podle mluvčí radnice Lucie Špačkové se do bytů vrátili už všichni nájemníci, kteří při opravách využívali náhradní bydlení. „Až na dva byty se ve všech zase bydlí, jedním z nich je ten, v němž hořelo, město ho minimálně do podzimu pronajímat nebude,“ doplnila mluvčí.

Požár panelového domu vypukl loni 8. srpna. Zemřelo při něm 11 lidí, další byli zraněni. Byt v jedenáctém patře podle policie úmyslně zapálil čtyřiapadesátiletý muž, který tak řešil rodinné spory. V bytě, kde se tragédie stala, bylo v době útoku 15 lidí pozvaných na oslavu narozenin.

Zadržený muž se přiznal, že hořlavinou polil dveře a zapálil je. Oheň se rozšířil velmi rychle. V bytě zemřelo šest lidí, dalších pět se zabilo, když z hořícího bytu v jedenáctém patře vyskočili. Čtyřem lidem se podařilo před plameny uniknout přelezením na balkon sousedního bytu. Policie žháře obvinila z vraždy a obecného ohrožení, je ve vazbě. Hrozí mu až výjimečný trest včetně doživotí.