Vzduch na Ostravsku a Karvinsku je plný prachu. Bude to tak i dál, očekávají meteorologové

Ostravsko a Karvinsko se potýká se smogem. Imisní limity polétavého prachu jsou překročené leckde dvojnásobně, na některých místech i trojnásobně. Během dopoledne prachu ve vzduchu neubylo, na některých místech naopak jeho koncentrace ještě vzrostla.

Nejvíce prachu ve vzduchu je v Rychvaldě a Dolní Lutyni-Věřňovicích a také v Ostravě-Hrušově. Průměrná denní koncentrace prašného aerosolu o průměru do deseti mikrometrů dosahovala v neděli ráno 152 mikrogramů na metr krychlový. Do odpoledne se průměrná 24hodinová hodnota ve Věřňovicích a Hrušově zvýšila na 167 mikrogramů a v Rychvaldě na 162 mikrogramů na metr krychlový. Hygienický limit připouští pouze 50 mikrogramů na metr krychlový.

Více než sto mikrogramů na metr krychlový je na většině měřicích stanic v Ostravě a také v Karviné, Havířově a Studénce. Jen těsně pod dvojnásobkem limitu je koncentrace polétavého prachu v Opavě.

Odpoledne sice očekávají meteorologové v Moravskoslezském kraji dobré rozptylové podmínky a v noci mírně nepříznivé, nepředpokládají však, že by smog zmizel. „Průměrné 24hodinové koncentrace prašného aerosolu budou většinou překračovat hodnotu stanoveného imisního limitu 50 mikrogramů na metr krychlový, místy dvojnásobně až trojnásobně,“ uvedli meteorologové.

Na zhoršené kvalitě ovzduší v kraji, které je dlouhodobě nejhorší v zemi, se podílí průmyslové podniky, doprava a lokální topeniště. Výrazné problémy jsou v kraji v topné sezoně. Roli hraje i poloha kraje blízko Polska, odkud podle odborníků i kvůli povětrnostním podmínkám směřuje znečištění do Česka.