Mladé lípy z rychle klíčících semen pomohou zalesnit holiny po kůrovcové těžbě

Supersemena lípy (zdroj: ČT24)

Pracovníci výzkumného ústavu ve Zlíně vymysleli urychlení výsadby stromů, které umožní v krátké době zacelit holiny po vynucené těžbě lesa napadeného kůrovcem. Metodu speciální úpravy semen lípy srdčité si nechali patentovat už před několika lety a Lesy České republiky si jich aktualně objednaly dva miliony. Stromky vysadí do postižených lokalit.

Běžně semena lípy srdčité klíčí jeden a půl roku. Díky speciální technologii se doba zkracuje na dva měsíce. „Lípa vypadá úplně stejně, ale sadební materiál je připraven významně rychleji. Za jedno vegetační období udělá přírůstky jako za dva roky ve školce,“ vysvětlil František Bednařík z Výzkumného ústavu Cannasan Zlín.

Rychlejší klíčení a růst jsou způsobeny dvoufázovou fermentací, tedy řízenou biologickou úpravou semen, kterou si výzkumný ústav nechal před lety patentovat. „Semenný materiál projde fermentační jednotkou, fermentace trvá tři týdny. Potom jsou semena odloučena na sítech a připravena k distribuci,“ řekl Bednařík. Výsadbu metoda zrychluje o dva roky.

Lesy České republiky si takových semen objednaly dva miliony. Už na podzim příští rok by je lesníci mohli vysazovat po celé České republice, respektive do kůrovcem postižených lokalit. „Lípa neplodí pravidelně každý rok, a tak nám zkracování předosevní přípravy pomáhá překlenout období neúrody a pravidelně zajišťovat semenný materiál,“ vysvětlil ředitel semenářského závodu Lesů ČR Miloš Pařízek.

V Hostýnských vrších začal kůrovec před třemi lety řádit jako první, postupně zničil tisíce hektarů vzrostlého lesa. Ze zlínského výzkumného ústavu teď  přichází naděje, že se díky mladým stromkům lípy srdčité zřejmě už příští rok na podzim začne kůrovcová poušť proměňovat opět v zelenou oázu.