Karviná chce modernizovat krytý bazén. Podle opozice je projekt nehospodárný a zastaralý

Karviná chce v nejbližší době zahájit rozsáhlou rekonstrukci krytého bazénu, která by měla stát zhruba 400 milionů korun. Město už vybralo dodavatele přestavby, hradit ji chce z vlastního rozpočtu. Rekonstrukci ale kritizuje část opozice, která ji považuje za zbytečně drahou.

Modernizace krytého bazénu v Karviné by měla trvat víc než dva roky a podle primátora Jana Wolfa (ČSSD) bude technologicky náročná. „Máme vybraného zhotovitele stavby a připravené finanční krytí celé rekonstrukce. Věřím tomu, že v krátkém čase se začne stavba realizovat,“ uvedl primátor.

Kromě opravy samotného krytého bazénu se počítá také s vybudováním wellness části, zábavné zóny a saunového světa.

Krytý bazén má ve správě městská společnost STaRS Karviná. Podle jejího ředitele Petra Dyszkiewicze je nutné ještě počkat na vypršení lhůty pro odvolání neúspěšných uchazečů o přestavbu a následně může být smlouva podepsána. „Po podpisu bude následovat převzetí staveniště a může reálně začít dlouho očekávaná rekonstrukce,“ uvedl Dyszkiewicz.

Bazén už je na rekonstrukci připraven, kvůli pandemii koronaviru je totiž uzavřený a bazénové vany jsou vypuštěné. „Společnost STaRS Karviná provádí veškeré likvidační práce tak, aby zhotovitel stavby mohl zahájit práce v nejkratším čase,“ uvedl mluvčí magistrátu Lukáš Hudeček.

Podle něj město už před několika lety vyčlenilo na renovaci bazénu 280 milionů korun, náklady se ale mezitím zvýšily, a zastupitelé tak rozhodli o převodu dalších 118 milionů korun.

Vizualizace revitalizovaného bazénu s přístavbou
Zdroj: město Karviná

Opozice: Investice je nehospodárná

Modernizaci ale kritizují někteří opoziční zastupitelé. Investici považují za rizikovou pro rozpočet a tvrdí, že je nehospodárná. Poukazují rovněž na to, že celou částku na stavbu dává město z vlastní rezervy bez jakékoliv dotace, což považují v době koronavirové krize za riziko.

Podle Petra Letochy (STAN) je navíc architektonický návrh zastaralý a nepočítá s úspornými technologiemi. „Pro srovnání se můžeme podívat do Opavy, kde za 350 milionů postaví novostavbu akvaparku v moderním provedení a také úsporné podobě. Jejich projekt se s tím naším nedá srovnat,“ uvedla opoziční zastupitelka Zuzana Klusová (Piráti).