Na Pelhřimovsku zvítězil Chalupský za Svobodné. Porazil dlouholetého senátora Štěcha

Novým senátorem volebního obvodu Pelhřimov je podnikatel Jaroslav Chalupský (za Svobodné). Získal 52 procent hlasů, a porazil tak svého protikandidáta, místopředsedu Senátu Milana Štěcha (ČSSD), kterého volilo necelých 48 procent voličů. Volební účast ve druhém kole nepřesáhla 15 procent.

Chalupský vystřídá v senátorském křesle Milana Štěcha (ČSSD), který byl senátorem od roku 1996. Po celou dobu sčítání hlasů byl rozdíl mezi oběma kandidáty velmi těsný. Nakonec byl ale Chalupský o necelých osm set hlasů úspěšnější.

V prvním kole volby získal Chalupský 23 procent hlasů, Štěch 31 procent. Volební účast byla první volební víkend 36 procent, do druhého kola přišlo volit necelých 15 procent voličů.

Chalupský chce v Senátu prosadit kromě revize procesu veřejných zakázek také rozvoj sportovišť a volnočasových aktivit nebo podporu domácí péče o seniory a těžce nemocné. Mezi volební priority jeho protikandidáta Štěcha (ČSSD) patřilo například zvýšení mezd, platů a důchodů, nebo výstavba obchvatů obcí a oprava silnic.

Chalupský byl jako nestraník zvolen v Jindřichově Hradci do zastupitelstva za Hradec srdcem a rozumem + Svobodní v roce 2018. Od června letošního roku tam působí jako radní a jako podnikatel.

Štěch je nejdéle sloužící český senátor. Funkci zastával od roku 1996, kdy byl poprvé zvolen. Nejprve byl místopředsedou Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku. Místopředsedou Senátu byl zvolen v roce 2008. Po dvou letech byl zvolen předsedou horní komory parlamentu. Od roku 2018 vykonával opět funkci místopředsedy Senátu.

V prvním kole senátních voleb na Pelhřimovsku se utkalo šest kandidátů. Mezi nimi byli kromě Chalupského a Štěcha například bývalý starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka (Změna 2020) nebo herec a bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák (za ANO).