Letiště Brno kvůli koronakrizi přijde o desítky milionů. Stále hledá provozovatele nových linek

Studio ČT24: Rozvoj brněnského letiště (zdroj: ČT24)

Letiště Brno odhaduje letošní ztrátu v důsledku koronavirové pandemie na 60 až 75 milionů korun. Každoroční provozní náklady dosahují 200 milionů korun. První komerční let odbavilo letiště až 1. července, klesl i jejich počet. Pravidelně se létá z Brna jen do Londýna. Zástupci letiště dál jednají o nových linkách.

Provoz letiště se utlumil v polovině března letošního roku. „Čekali jsme, že rok 2020 bude rekordní. Leden a únor se vyvíjel podobně jako v předchozím roce. V březnu jsme zaznamenali meziroční pokles na 69 procent. V dubnu, květnu a červnu téměř o 100 procent,“ uvedl vedoucí přepravního provozu Letiště Brno Radek Lang. První komerční let podle něj letiště odbavilo 1. července, i když nouzový stav skončil v polovině května. „V srpnu jsme již byli na poklesu 79 procent oproti předešlému roku,“ dodal.

Společnost snížila počet zaměstnanců o více než dvanáct procent. Podle posledních veřejně dostupných údajů jich měla kolem 180. „ Požádali jsme o podporu v rámci programu antivirus. Tam jsme mohli čerpat na mzdy jen jednotky milionů. Chybí nám desítky,“  vysvětlil předseda představenstva Letiště Brno Milan Kratina. Letiště ale podle něj o dalším propouštění neuvažuje. 

Zástupci letiště dále jednají o nových pravidelných linkách z Brna. „Mezi možné destinace patří Severní Porýní-Vestfálsko, centrální Francie, Ukrajina a Britské ostrovy,“ řekl Milan Kratina a zdůraznil, že je potřeba dopravce přesvědčit o významu Brna a zvýšit povědomí o městě a regionu. „ V roce 2021 je možné otevření jedné zajímavé destinace. Jednání už jsou hodně daleko. Potřebujeme ale reakci města, jestli o tu linku opravdu stojí,“ řekl Kratina. Konkrétní destinace ale sdělit nechtěl.