Brněnské letiště přišlo o desítky tisíc cestujících. Nepomohly ani prázdninové spoje

Do výše desítek milionů korun odhaduje ztráty způsobené koronavirovou pandemií Letiště Brno. V březnu se tam provoz na mezinárodní úrovni zastavil úplně, částečná omezení letového řádu stále trvají. Propadu prvního pololetí měla alespoň dílem pomoct sezona dovolených. Ta je totiž pro regionální letiště klíčová.

Minulé léto zažilo brněnské letiště rekordní sezonu, jen v červnu zvládli jeho pracovníci odbavit 86 tisíc cestujících. Letos to bylo kvůli pandemii koronaviru jen 375. Teprve v červenci se provoz alespoň částečně obnovil. „Obnovily se sezonní lety do destinací v Řecku a Bulharsku, v průběhu srpna přibyla jedna rotace do Tuniska,“ uvedl vedoucí přepravního provozu Radek Lang.

Přesto ale letiště během prvního prázdninového měsíce odbavilo o 100 tisíc cestujících méně než v loňském roce. Meziročně jde o 85procentní pokles. Odhad pro srpen je pokles o 79 procent.

Pokles pasažérů na brněnském letišti
Zdroj: ČT24

Z pravidelných linek momentálně létá jen ta do Londýna. Bergamo by se mělo přidat na přelomu října a listopadu spolu se zimním letovým řádem. Všechny linky ale závisí na situaci v cílových zemích a chuti lidí do nich cestovat. V září se možná vrátí charterové lety do Egypta a Turecka.

I nejpříznivější scénář ale počítá s dalšími finančními ztrátami. „Samozřejmě jako spousta firem v současné době čerpáme z programu antivirus, využíváme i jiné služby, moderní podnikání, cargo dopravu a další věci, které v současné době letiště drží na únosné ekonomické úrovni,“ popsal mluvčí Letiště Brno Jakub Splavec.

V případě, že by si epidemiologická situace vyžádala další škrty v letovém řádu, není ale vyloučeno propuštění některých zaměstnanců před začátkem zimy.