Brno odpustí nájemcům nebytových prostor celkem dva miliony korun

Brno odpustí nájemcům nebytových prostor polovinu nájemného za dobu, kdy museli mít zavřeno nebo omezili provoz kvůli vládním opatřením proti šíření nemoci covid-19. Schválili to zastupitelé. Zhruba padesáti subjektům odpustí město kolem dvou milionů korun.

Cílem odpuštění nájmů je pomoci podnikatelům, aby se lépe vyrovnali se ztrátami způsobenými koronavirem. „Od začátku krize jsme avizovali ochotu vyjít vstříc podnikatelům v zasažených oblastech. Abychom nedublovali pomoc se státem, čekali jsme na vyhlášení programu a na patřičné vládní kroky,“ uvedla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Odpuštění poloviny nájmu se týká druhého čtvrtletí letošního roku, podle města vrátí podnikatelům druhou polovinu stát. „Náklady podnikatelů by tak klesly na nulu za dobu, kdy museli své podnikatelské aktivity pozastavit,“ doplnil primátorčin náměstek Jiří Oliva (ČSSD).

Přijdou na řadu i neziskovky

Městu se přihlásilo více žadatelů o podporu, město se ale nyní zabývalo jen podporou pro ty z nich, kteří usilují o vládní příspěvek. Dál se chce město zabývat i pomocí pro žadatele, kteří na příspěvek státu nedosáhnou. Týká se to například neziskového sektoru.

Brno v souvislosti se ztrátami způsobenými koronavirem podpořilo podnikatele několika způsoby. Vedle odpuštění části nájmu za nebytové prostory také například uhradilo městským částem namísto provozovatelů peníze za provoz restauračních zahrádek.