Rally v lesích na Šternbersku hledá nové trasy. Ty původní vadily místním lidem i mloku skvrnitému

Přes tisíc lidí podepsalo petici proti automobilové rally v lesích na Šternbersku. Proti záměru pořadatelů byly i některé obce a ochránci přírody, kteří mají obavy z ohrožení mloka skvrnitého. Státní lesy, jako vlastník pozemků, proto závod zakázaly. Pořadatelé rally, která by se měla jet v říjnu, vymýšlejí náhradní trasy.

V Lesích nad Šternberkem, kudy měla v říjnu vést jedna z rychlostních zkoušek automobilové rally, žijí ohrožení živočichové, jako je mlok skvrnitý. Ochránci přírody se obávají o jejich život. „Pouštět sem závodní auta vnímám jako obrovské riziko. V podzimním období navíc mloci opravdu intenzivně migrují,“ řekl koordinátor výzvy Zachraňme lesy Hnutí DUHA Jiří Beneš. Proti záměrům pořadatelů se postavilo v internetové petici přes tisíc sto lidí.

Lesy ČR souhlas přehodnotily

Organizátoři říkají, že byli schopni negativním dopadům na přírodu zabránit. „Chtěli jsme se na to nějakým způsobem připravit, zvýšit počet pořadatelů nebo vytvořit nějaké zábrany,“ podotkl předseda organizačního výboru Rally klub Šternberk Břetislav Obšil.

Ochránci přírody ale tvrdí, že organizátoři žádná opatření nepřipravili. „Ze schůzky, kterou jsem s pořadatelem měl, vzešla dohoda, že mi pořadatelský tým pošle nějaké návrhy, jak zabezpečí, aby tady nedošlo k úhynu mloků. Ani po dvou měsících od té naší dohody já v mailu ani jinou formou nic nemám,“ řekl Jiří Beneš.

Cesta patří Lesům České republiky, které své původně kladné stanovisko přehodnotily. „Konání akce jsme podmínili souhlasným stanoviskem obce s rozšířenou působností Šternberk. Stanovisko známe, je zamítavé s ohledem na ochranu přírody. Takže z toho vyplývá, že se akce v místě nemůže konat,“ vysvětlila jejich mluvčí Eva Jouklová.

Řídeč bude opravovat silnici

Druhá rychlostní zkouška, která měla vést lesním úsekem, je nad obcí Řídeč. Místní zastupitelé jsou ale zásadně proti tomu. „Přemýšleli jsme, jak se k tomu postavit, a vymysleli jsme to. Uzavřeme místní komunikaci, která vede sem k příjezdu rychlostní zkoušky, a tuto komunikaci budeme v daném termínu opravovat,“ řekl starosta obce Jaroslav Míča.

Pořadatelé se rally nechtějí vzdát. Tvrdí, že se dá závod zorganizovat tak, aby nikdo nepoznal, že se v místě jel. Pro osm desítek závodních týmů proto připravují náhradní trasy.