Parkovací zóny se rozšířily do dalších pražských částí. Platí ve Vršovicích a v části Vinohrad

Ve Vršovicích a části Vinohrad, která spadá pod Prahu 10, začnou v pondělí platit zóny placeného stání. Magistrát je zavedl na žádost radnice městské části, která plánuje placené parkování zavést na celém svém území. Ve Strašnicích mají začít platit 5. října a v Malešicích 2. listopadu.

V Praze 10 zaplatí lidé za stání stejně jako v zónách ve zbytku metropole. První auto je vyjde na 1200 korun ročně, druhé na 7000 korun.

Projekt zón radní městské části schválili začátkem března, následně mohli obyvatelé posílat svoje připomínky, které radnice částečně nebo zcela zapracovala. Pražská rada, která o změnách systému zón rozhoduje, rozšíření do Prahy 10 potvrdila začátkem června. Od poloviny července si obyvatelé desáté městské části mohli koupit parkovací kartu, a to buď přes internet, nebo osobně v budově radnice.

Podle místostarosty pro dopravu a parkování Prahy 10 Martina Sekala (ODS) jsou parkovací karty pro rezidenty pro oblast, kde zóny v pondělí začali platit, už z větší části vydané. Z předpokládaných 12 tisíc karet už jich městská číst rozdala zhruba devět tisíc. Zpočátku budou úřady k řidičům shovívavější. „První týdny budeme vstřícnější, nebudeme tak kontrolovat a budeme se to spíše zkusit řešit domluvou,“ říká místostarosta.

Na podzim přibydou na Praze 10 další modré čáry. Zóny placeného státní začnou platit ve Strašnicích od 5. října a posléze i v Malešicích, a to od 2. listopadu. „V dalších oblastech budou zóny zaváděny v roce 2021,“ doplnil mluvčí městské části Jan Hamrník.

Radnice zóny zavádí s odůvodněním, že Praha 10 je obklopena městskými částmi, kde už fungují, a parkující auta se přesouvají na její území. Do systému se dosud zapojily Praha 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 13, 16 a 22. První regulace parkování začala v 80. letech, takzvané modré zóny byly poprvé zavedeny v roce 1996 v části Prahy 1.