Půl roku prošlá technická kontrola jako důvod k odstranění. Města zpřísňují tažení proti autovrakům

Události: Města plánují rychleji odklízet vraky (zdroj: ČT24)

Města plánují rychleji odklízet vraky z ulic. Umožňuje to novela silničního zákona. K odtažení bude stačit například víc než šest měsíců propadlá technická kontrola. Strážníci v těchto dnech tipují první vozy, které už dlouhodobě nesplňují zákonem stanovené požadavky.

Déle než půl roku propadlá technická kontrola bude například v Sokolově už brzy důvodem k odstranění vozidla. Od třicátého dubna totiž platí přísnější pravidla. Díky nim můžou města odtáhnout jakékoliv auto, které je víc než šest měsíců nepojízdné.

„Jsou to vozidla, která nesplňují technickou způsobilost, nemají přidělenou registrační značku, chybí jim podstatné části, ať už karoserie, světla nebo třeba kola,“ vysvětlil zástupce velitele Městské policie Sokolov Petr Procházka. 

V těchto dnech je strážníci pouze tipují. První auta začnou z ulic mizet koncem října. Do té doby mají jejich vlastníci poslední možnost je odstranit.

Doposud se města mohla zbavovat jenom vraků. Dalších neprovozuschopných aut jsou přitom v ulicích mnoha měst desítky. Často také majitelé nechávají svá vozidla přímo na parkovištích. Tím omezují ostatní obyvatele, kteří tam pak nemohou zaparkovat.

Autovraky jako terče vandalů

Vraky se navíc podle místostarosty Sokolova Karla Jakobce (ODS) stávají terčem vandalů. „Dochází k úniku kapalin, takže jsme v tomto směru rádi za každé zpřísnění,“ uvedl. 

Karlovy Vary už dokonce rozšířily odstavné parkoviště. „O dalších padesát míst, protože zhruba tolik podobných vozidel ve městě stojí,“ upřesnil tiskový mluvčí tamního magistrátu Jan Kopál.

Odtažení problémových aut a případnou likvidaci pak budou muset hradit přímo jejich vlastníci.