Auta bez technické by mohla zmizet z ulic. Vláda se chystá podpořit novelu povolující odtahy

Auta, která nemohou jezdit po silnicích, nejspíše nebudou ani parkovat u chodníků. Vláda podle podkladů pro její pondělní jednání nejspíše podpoří návrh skupiny poslanců ANO, který by měl umožnit odtahovat z ulic a veřejných parkovišť auta bez platné technické prohlídky. Zatím je možné takto odtáhnout pouze poškozené vraky nebo vozidla bez motoru.

Pokud projde novela, kterou se před hlasováním ve sněmovně chystá podpořit vláda, bude možné odtáhnout od chodníku každé auto, které má technickou kontrolu propadlou déle než půl roku. Není to první takový návrh, již dříve navrhovali opoziční poslanci možnost odtahovat auta bez technické. Jejich návrh se ale ministrům nezamlouval, protože byl přísnější, stanovil pouze tříměsíční lhůtu. To by podle vlády mohlo komplikovat situaci, kdy by byl majitel vozidla dlouhodobě v nemocnici, v zahraničí, nebo dočasně neměl peníze na opravu.

Odtažení vozidla až po výzvě majiteli

Aktuální poslanecká novela, kterou podepsal i ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) neumožní odtahovat auta bez technické zcela automaticky. Nejprve by měl provozovatel automobilu dostat výzvu, aby buď dojel na STK, nebo auto odstavil jinam.

Až po dvou měsících čekání by bylo možné vůz odstranit a fakturovat to provozovateli. Ten by zároveň dostal informaci o tom, kde auto nově najde. Kdyby provozovatel dále o vozidlo nejevil zájem, vlastník komunikace či parkoviště by je mohl vydražit, případně nechat zlikvidovat.

obrázek
Zdroj: ČT24

I tak jde o znatelné zpřísnění současné úpravy, kdy je možné auto z ulice či veřejného parkoviště nechat odvézt pouze tehdy, když má silně poškouzenou karosérii, případně nemá motor. Předkladatelé novely argumentují tím, že bez možnosti odtahu aut s propadlou technickou se silnice a veřejná parkoviště mohou stávat místem pro bezplatné uskladnění nepotřebného a často zcela opuštěného majetku. „Taková vozidla zabírají parkovací místa, kterých je zejména ve větších městech nedostatek, a lidé pak každý den obtížně hledají místo k zaparkování svého standardně užívaného vozidla,“ stojí v důvodové zprávě. 

Parkování auta, které nemá déle než půlrok platnou technickou kontrolu, na veřejném prostranství by bylo podle novely také přestupkem. Hrozila by za něj stejně jako za odstavení klasického vraku pokuta až 300 tisíc korun.