Blesk zasáhl v Beskydech dva policisty. Jeden je vážně zraněný

Dva policisty zasáhl v neděli odpoledne v Beskydech na Frýdecko-Místecku blesk. Jeden z nich je ve vážném stavu, má rozsáhlé popáleniny po celém těle. Druhého blesk odhodil, přesto ale dokázal poskytnout první pomoc svému kolegovi do příletu záchranářské helikoptéry, která zraněného přepravila do ostravské fakultní nemocnice.

Policisté měli službu v terénu, nešlo o žádný konkrétní zákrok. Blesk je zasáhl okolo páté hodiny odpoledne nedaleko Starých Hamrů. „Čtyřiatřicetiletého muže energie blesku odhodila a pravděpodobně ztratil na nějakou dobu vědomí. Později ale dokázal začít poskytovat první pomoc svému kolegovi,“ řekl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. Dodal, že o rok starší policista byl po události v bezvědomí, patrně mu selhal krevní oběh.

Vrtulník se zraněným málem neodletěl

I přes pokračující bouřku se na místě podařilo přistát vrtulníku letecké záchranné služby. „Pacient byl v té době v bezvědomí, ale s pravidelnou srdeční akcí. Jeho stav zůstával život ohrožující. Zasahující lékař u něj při vyšetření zjistil rozsáhlé popáleniny na trupu, rukou a nohou,“ doplnil Humpl.

Záchranáři měli na ošetření pacienta velmi málo času. Bouřka v okolí zesílila, hrozilo, že by vrtulník nemohl se zraněným odletět. Policistu přepravil do ostravské fakultní nemocnice. „Pacient je ve velmi vážném stavu,“ řekla mluvčí nemocnice Petra Petlachová. Lukáš Humpl dodal, že druhého policistu zásah bleskem poranil méně. Po nezbytném ošetření na místě ho sanitka převezla do frýdecko-místecké nemocnice.