S archeology na výlety. Turisté mohou vyrazit na prohlídky nalezišť po celém Česku

Archeologické léto (zdroj: ČT24)

Archeologické ústavy Akademie věd v Praze a v Brně ve spolupráci s Národním památkovým ústavem a dalšími pracovišti připravily pro zájemce unikátní sérii komentovaných prohlídek vybraných archeologických lokalit. Turisté mohou navštívit s průvodci a výkladem například Dolní Věstonice a jeskyni Býčí skála, římskou základnu Hradisko u Mušova nebo rodiště svatého Vojtěcha v Libici nad Cidlinou.

Co je možné vyčíst z pravěkých mohyl a jak probíhalo dolování ve středověku –⁠ na podobné otázky budou během léta odpovídat experti v projektu Archeologické léto. Jedna z prvních skupinek turistů vyrazila se svým průvodcem k Mušovu na jihu Moravy.

„Byli jsme tady asi před rokem na koupání a moc se nám to tu líbilo, ta krajina. Proto jsme se rozhodli se sem podívat ještě jednou,“ řekla jedna z návštěvnic Dagmar Krejčíková.

Procházka do kopce místy, kudy dřív chodili římští vojáci, trvá asi devadesát minut. Zchladit se je možné v nově otevřeném návštěvnickém centru. „Zájemci se tu mohou ještě detailněji seznámit s prostředím římských legií na našem území, co se tady nacházelo. Je k tomu atraktivní film, jsou tu krásné originální nálezy,“ popsal Balázs Komoróczy z Archeologického ústavu.

Vydat se po stopách předků mohou lidé po celé léto po více než sedmdesáti archeologických lokalitách v celém Česku. Můžou prozkoumat například zbytky zaniklých vesnic, jeskynní malby nebo pohřebiště v Pavlově na Břeclavsku.

„Mnoho lidí zůstane v tomto roce v České republice, proto jsme jim chtěli nabídnout různé lokality, které se neobjevují tak často v nabídkách turistických center,“ řekla spoluorganizátorka Archeoléta Zdenka Kosarová.

Kompletní seznam prohlídek najdou zájemci na webu Archeologického ústavu, a to na přehledné mapě. Termíny je potřeba zarezervovat v rezervačním systému.

A i když se nic nevyrovná osobní návštěvě hradiště, mohylníku nebo zaniklé středověké vesnice, zájemci je mohou navštívit i virtuálně prostřednictvím Archeologického atlasu České republiky.