Tipy na výlety i zajímavosti o nalezištích. Archeologové spustili informační systém

Archeologický ústav Akademie věd dokončil a zpřístupnil digitální informační systém, ve kterém mohou vědci najít data ke všem výzkumům provedeným v posledních sto letech. Laické veřejnosti pak web nabízí tipy na výlety i zajímavosti o archeologických nalezištích.

Všechny důležité informace o výzkumech je možné nalézt na jednom místě v archeologickém digitálním informačním systému. Platforma souhrnně zpracovává a zpřístupňuje výsledky terénních výzkumů i další informace o archeologických lokalitách a dává je k dispozici veřejnosti. „Je to vlastně taková platforma, na které se sdružují všechny digitální zdroje a nástroje, které souvisí s archeologií,“ řekla vedoucí archivu Archeologického ústavu Brno Olga Lečbychová.

Do systému se vkládají nejen nové zprávy, ale všechny, které se do archivu ukládaly posledních sto let. Zdigitalizovat je trvalo čtyři roky. Jen v Brně je přes dvě stě tisíc záznamů. Díky systému už odborníci nemusejí všechno pracně vyhledávat. „Veškeré informace jsou provázané. U jednoho projektu, jedné archeologické akce, jsou všechny dokumenty, fotografie, expertní posudky, plány,“ vyjmenovala Lečbychová.

Digitální mapa pomůže archeologům i stavebníkům

Jádro webu tvoří Archeologická mapa České republiky s informacemi o výzkumech. Ta slouží jak odborníkům, tak i laikům, kteří se například chystají stavět. Další část, Digitální archiv, zahrnuje desítky tisíc dokumentů. Například terénní a letecké fotografie, výzkumné zprávy či mapy a plány archeologických lokalit.

Archeologové si nový systém pochvalují. Urychlí jim práci, pomáhá třeba při rešerších. „Díky tomu, že se v celém systému objevuje čím dál víc dat, tak se můžeme podívat na starší výzkumy, které proběhly na vedlejších parcelách nebo nedaleko a už vlastně podle toho zjišťovat ten potenciál výzkumu a jak velká to bude zátěž pro toho stavebníka,“ řekl archeolog ze společnosti Archaia Miroslav Dejmal.

Archeologický atlas i pro veřejnost

Nový systém však slouží i laické veřejnosti, lidé se v něm třeba mohou podívat, kam na výlet za archeologickými zajímavostmi. „Přímo laikům bych doporučil Archeologický atlas České republiky, který je vyloženě zaměřen na nejširší veřejnost,“ řekl vedoucí projektu a archeolog David Novák.

V atlasu si zatím lidé mohou prohlédnout přes dvě stovky lokalit. „Určitě doporučuji i Prahu archeologickou, kde se dá nalézt řada informací k historické Praze. Máme tam přímo tipy na výlety a procházky městem se zaměřením na archeologii,“ dodal Novák. Některé informace jsou laikům ale z důvodu ochrany vzácných lokalit nedostupné.