Archeologové objevují Pohansko už šedesát let. Stále nacházejí nové poklady

Vykopávky na Pohansku (zdroj: ČT24)

Už šedesát let archeologové z Masarykovy univerzity zkoumají jedno z nejvýznamnějších raně středověkých hradišť ve střední Evropě – Pohansko nedaleko Břeclavi. Letos se zaměřili na severovýchodní předhradí. S průzkumem jim pomáhají čeští i zahraniční studenti.

Vykopávky na Pohansku začaly v roce 1958. Po roce prací archeologové objevili velmožský dvorec, o šest let později odhalili val kolem hradiště. I letos narazili na unikátní nález. V severovýchodním předhradí odkryli přes dva metry hlubokou studnu.

„Skrývá v sobě řadu informací, které se týkají života v hradišti, ať už to jsou zbytky kulturních plodin, plevelu, ale i třeba parazitů, kteří trápili obyvatele v té době,“ vysvětlil vedoucí archeologického výzkumu Pohansko Petr Dresler.

  • Hradisko Pohansko leží asi 2,5 km jižně od Břeclavi v prostoru lužních lesů nad soutokem Moravy s Dyjí. K jeho poznání přispěly archeologické výzkumy, které zde provádí od roku 1958 Ústav archeologie a muzeologie FF MU v Brně. 
  • Pohansko u Břeclavi lze zařadit mezi nejvýznamnější památky raného středověku nejenom u nás, ale i ve střední Evropě. Terénními výzkumy byly zjištěny rozptýlené nálezy z různých období pravěku, především však bylo prokázáno soustavné osídlení od dob slovanské expanze (6. stol.) až do první poloviny 10. století n. l.

Kromě studny už v předhradí archeologové objevili desítky drobných nálezů. „Jedním z nejzajímavějších je hrací kámen, který je z parohoviny, zlomek tyglíku, ve kterém se možná tavily barevné kovy, a pak tady máme hroty šípů,“ popsal nálezy Petr Dresler.

Archeologickému týmu Masarykovy univerzity pomáhají přes prázdniny i studenti. „Baví mě, že ty nálezy jsou přímo ty věci, které ti lidé používali. Máme je v ruce a jsme přímo u toho,“ řekla studentka archeologie Anna Novotná.

Za šedesát let systematického výzkumu jednoho z nejvýznamnějších středověkých hradišť ve střední Evropě se archeologům podařilo prozkoumat zhruba polovinu z šedesáti hektarů, na kterých se opevnění rozkládalo.

Díky moderním technologiím se podařilo vytvořit i vizualizace kostelů a středověkých domů, jejichž základy odhalili, a také stovek hrobů s kosterními pozůstatky.

„Ve vrcholném období zde žily stovky až tisíce lidí. Víme, že centrální část byla opevněná mohutnou hradbou a uvnitř tohoto opevnění se nacházel Velmožský dvorec,“ řekl vedoucí Ústavu archeologie Masarykovy univerzity Jiří Macháček.

Stále je ale řada věcí, které Pohansko skrývá, a výzkum tak bude pokračovat dál. Příští rok by měla vyjít souhrnná publikace, kde budou jak archivní, tak aktuální fotografie.