Husův rodný domek po letech chátrání otevřel v novém

Husinec (Prachaticko) - Rodný dům mistra Jana Husa v Husinci na Prachaticku má za sebou kompletní rekonstrukci. Památka, ze které už padala omítka i trámy a stropy i zdi ničila voda, čekala na opravu deset let. Proměnou prošla nejen budova ale i přilehlá zahrada. Nejvýznamnějším prostorem celé památky je Husova světnička, spojovaná s kazatelovým narozením a dětstvím. Opravená budova má sloužit například pro školní exkurze, ale i ke společenským akcím. Slavnostní otevření proběhlo při příležitosti 600 let od Husova upálení v Kostnici.

Obnovený Husův domek má působit jako místo, které má připomínat historické souvislosti. „Poselství Jana Husa ukazuje hodnoty, za které stojí položit život. Myslím si, že v současné nelehké době střetu civilizací a kultur je důležité si uvědomit, kde jsou kořeny a základy naší identity a civilizace,“ uvedl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), který se zahájení provozu památníku zúčastnil.

600. výročí upálení mistra Jana Husa připomíná i Česká televize trojdílným snímkem režiséra Jiřího Svobody.

V podobném duchu mluvil o církevním reformátorovi i předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Byl to myslitel, reformátor a především vnitřně naprosto čistý a poctivý člověk. Významně ovlivnil naše dějiny,“ řekl Sobotka s tím, že Hus patří mezi nejvýznamnější postavy českých dějin.

V minulosti se zvažoval i projekt za téměř šestinásobnou cenu

Rekonstrukce stála 26 milionů korun. Více než 20 milionů uvolnila vláda. Příprava na obnovu památkově chráněného domu trvala několik let. V minulosti jeden z projektů na opravu počítal dokonce s částkou až 150 milionů korun. „Vzpomínám si na nesmyslné a předražené projekty, které jsem kritizoval. Jsem rád, že se podařilo celou akci realizovat za podstatně méně peněz,“ řekl jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Za podpory státu a církve prošel kompletní rekonstrukcí i venkovní areál. V zahradě jsou nově plastiky, které vytvořili studenti kamenické a sochařské školy v Hořicích.

Autorem architektonického a výtvarného řešení expozice s využitím multimediálních prvků je architekt Petr Fuchs. Odborným garantem byl děkan Husitské teologické fakulty Univerzity Karlovy Jan Blahoslav Lášek. Památník je dlouhodobě ve správě Církve československé husitské a Jihočeský kraj se podílí na financování jeho provozu.

Odkaz mistra Jana Husa

Hus káral nedostatky feudální společnosti a ostře kritizoval především vysoké církevní hodnostáře. Vzorem mu byl anglický reformátor Jan Viklef (John Wyclif), který vyzýval ke zbavení církve pozemkového majetku zásahem světské moci a k obnovení jejího apoštolského poslání.

V roce 1414 Hus odjel na koncil do Kostnice hájit své učení. Koncil označil některé články jeho spisů za kacířské. Hus je odmítl odvolat, a byl proto odsouzen a upálen. Jeho smrt urychlila české reformní hnutí, které přerostlo v husitskou revoluci.

Hus mimo jiné jako rektor pražské univerzity prosadil u krále Václava IV. hlasovací převahu českých mistrů proti cizincům a proti latině zdůrazňoval úlohu českého jazyka. Zjednodušil také český pravopis tím, že zavedl diakritická znaménka.