Vrchnostenské zahradě u Pernštejna se vrací původní krása. Rekonstrukce skončí na podzim

U hradu Pernštejn dělníci dokončují obnovu takzvané vrchnostenské zahrady. Ta se tak vrací do podoby z roku 1806, kdy podle dobového tisku patřila mezi patnáct nejkrásnějších zahrad na Moravě. Obnova za necelých 120 milionů korun má být hotová v září.

Rekonstrukce historické zahrady u hradu Pernštejn začala v lednu 2018. Lesníci museli vykácet zhruba čtyři sta stromů. Tříletá obnova je téměř u konce. Dostavět zbývá například turecké lázně nebo čínský altánek. Plné ruce práce teď mají také zahradnice, které pečují o nově vysázené stromy.

Většina staveb v zahradě už je opravená. Dokončený je také vodní systém. Konkrétně koryto potoka a jezírko bylo jedním z největších překvapení. „Objevilo se to pomocí geofyziky a následným archeologickým výzkumem. Dalším takovým velkým překvapením bylo, že jsme zjistili, že koryto včetně zdí jezírka je téměř kompletní,“ řekl kastelán Zdeněk Jakub Škrabal.

V minulosti bylo jezírko zasypáno kamením. Dělníci je spolu s vrstvou zeminy odstranili a poničené části opravili. Do koryta se tak vrátila voda.

Budování zahrady zastavila smrt baronova syna

K vrcholným úpravám došlo v zahradě po roce 1797, kdy panství koupil baron Ignác Schröffel. Pozůstatky tehdejší barokní zahrady doplnil stavbami, jako je poustevna nebo obelisk. „V tomto romantickém místě byl umístěn původně památník barona Schröffela mladšího, který zemřel půl roku po svém otci a zdá se, že to vedlo k tomu, že bylo zastaveno budování parku,“ vysvětlil kastelán.

Zahrada má být dokončená v září, návštěvníkům se otevře příští rok na jaře.