Příprava nové nemocnice ve Zlíně dostala stopku. Prověřují se podmínky výběrového řízení

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se zabývá veřejnou zakázkou na projektovou dokumentaci pro novou nemocnici ve Zlíně-Malenovicích. Počátkem května vydal předběžné opatření, které zakazuje případné uzavření smlouvy s vybraným uchazečem. Jde o běžný procesní postup, uvedl mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda.

Na opatření na svém webu poukázal regionální týdeník Dobrý den s Kurýrem. Stejný postup volí antimonopolní úřad většinou v situaci, kdy se chýlí ke konci zákonná blokační lhůta šedesáti dnů. 

Cílem opatření je to, aby ani po vypršení lhůty nebylo možné podepsat smlouvu, dokud antimonopolní úřad podmínky zakázky nepřezkoumá. Po podpisu smlouvy by totiž úřadu nezbylo než řízení zastavit. Vydáním opatření úřad nepředjímá výsledek řízení, zdůraznil Švanda.

Nynější řízení antimonopolního úřadu se netýká stavby samotné, ale veřejné soutěže na projektovou dokumentaci v hodnotě kolem 300 milionů korun. Úřad dostal podnět od jedné z projekčních kanceláří.

Opozice schválení projektu kritizuje

Zastupitelstvo Zlínského kraje na začátku května těsně schválilo stavbu nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Pro projekt za předpokládaných osm miliard korun zvedlo ruku 23 zastupitelů z 42 přítomných. 

Projekt má své odpůrce. Řada opozičních zastupitelů i členové koaličního hnutí ANO však vyjádřili obavy, zda kraj bude mít na investici, která podle některých bude vyšší než osm miliard korun, v době, kdy může přijít finanční krize kvůli dopadům pandemie koronaviru.

Mnozí krajští zastupitelé navíc míní, že tak významná investice by se neměla schvalovat jen těsnou většinou, nýbrž by se mělo počkat až po podzimních krajských volbách. 

Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) prosazuje stavbu nové nemocnice, kterou považuje za výhodnější než například opravu současného areálu. 

Hospodářské noviny napsaly, že policie prošetřuje trestní oznámení, které upozorňuje na možné nehospodárné vynakládání peněz v souvislosti s chystanou stavbou nové krajské nemocnice. Hejtman Čunek považuje trestní oznámení za politicky motivované.