Trestní oznámení kvůli plánované nemocnici považuje Čunek za politické

Policie prošetřuje trestní oznámení, které upozorňuje na možné nehospodárné vynakládání peněz v souvislosti s chystanou stavbou nové krajské nemocnice ve Zlíně. Upozornily na to Hospodářské noviny. Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) považuje trestní oznámení za politicky motivované.

Zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková potvrdila, že se kriminalisté trestním oznámením, které se vztahuje k nové nemocnici, zabývají. „Jsme na samém počátku prověřování, zahájili jsme úkony trestního řízení,“ řekla.

Podle hejtmana Jiřího Čunka je podávání trestních oznámení v současné době naprosto standardní věcí. „Dnes je to tak, že když někdo má jiný politický názor na výstavbu nemocnice, tak jí brání, například tím, že podává trestní oznámení. My jsme s tím samozřejmě museli počítat, taky s tím počítáme,“ řekl hejtman během on-line tiskové konference.

Hejtmanství na dotazy policie odpovědělo

Policie podle něj vznesla dotazy, na které hejtmanství standardně odpovědělo. „Policie teď má materiály, ze kterých zcela jistě vyjde, že se tady nic nestandardního neděje, že to je v pořádku. Bohužel musím říct, že to je součást naší práce, že si někdo myslí, že nás zbrzdí nebo možná vystraší tím, že podá trestní oznámení. My v tom vidíme jen administrativní problém, zátěž našich lidí, více peněz, ale určitě nás to nezastaví ve výstavbě nové nemocnice,“ ujistil Čunek.

Stavbu schválili minulý týden zastupitelé těsně

Stavbu nemocnice minulý týden znovu schválili nejtěsnějším možným počtem hlasů krajští zastupitelé. Podle Jiřího Čunka by měla stát osm miliard korun, kraj na ni našetří čtyři miliardy, z toho dvě miliardy už má, na tři miliardy si vezme úvěr a miliardu investuje zlínská nemocnice do vybavení.

Nemocnice také nakoupila přístroje asi za 300 milionů korun, z nichž velká část bude použita v nové nemocnici. Další peníze nemocnice získá prodejem budov v současném areálu. Dva roky by měla trvat příprava a tři roky by se mělo stavět.

Řada opozičních zastupitelů i členové koaličního hnutí ANO však vyjádřili obavy, zda kraj bude mít na investici, která podle některých bude vyšší než osm miliard korun, v době, kdy může přijít finanční krize kvůli dopadům pandemie koronaviru. Mnozí krajští zastupitelé míní, že tak významná investice by se neměla schvalovat těsnou většinou, nýbrž by se mělo počkat po podzimních krajských volbách.