Znovu a se stejným výsledkem. Zastupitelé Zlínského kraje odhlasovali stavbu nové nemocnice

Zastupitelstvo Zlínského kraje odhlasovalo stavbu nové nemocnice (zdroj: ČT24)

Zastupitelé Zlínského kraje znovu schválili stavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Na návrh hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) stavbu odhlasovali neplánovaně už loni v prosinci, kdy byl bod zařazen do programu zastupitelstva krátce před jeho skončením. Návrh tehdy i díky některým opozičním zastupitelům získal nejtěsnější možnou většinu. Ministerstvo vnitra později kraj vyzvalo, aby zastupitelstvo kvůli možnému porušení zákona o krajích o nemocnici hlasovalo znovu.

Pro projekt nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích zvedlo ruku 23 zastupitelů z 42 přítomných. Stejným počtem hlasů jej nechali projít už loni v prosinci. Pro schválení byla potřeba prostá většina všech zvolených zastupitelů, tedy nejméně třiadvacet hlasů. V prosinci zvedli ruku pro návrh i někteří opoziční zastupitelé. Nehlasovalo pro něj například koaliční hnutí ANO, jež později zvažovalo setrvání v krajské koalici.

Ministerstvo vnitra posléze vyzvalo, aby zastupitelstvo záměr kvůli možnému porušení zákona o krajích projednalo znovu. Z vyjádření ministerstva vyplývá, že prosincové hlasování bez předchozího zveřejnění je způsobilé vést k porušení zákona o krajích. K návrhu se na zasedání nemohli vyjádřit občané kraje, navíc mohla být podle ministerstva porušena povinnost kraje hospodařit s majetkem transparentně.

Hejtman Čunek nečekal žádný problém

Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) opětovné hlasování nejdříve odmítal. Nakonec ale kvůli tomu, aby se projekt nebrzdil, hlasovalo zastupitelstvo o výstavbě nemocnice podruhé. „Bod vidím pouze jako technický, nečekám žádný problém,“ uvedl už dříve hejtman.

Podle plánu by měla nová nemocnice stát asi osm miliard korun. Kraj by měl dát asi čtyři miliardy, na tři miliardy si vzít úvěr a jednu miliardu by měla zaplatit nemocnice. Objevily se však také návrhy, že by se nemocnice mohla stavět na etapy.

Kraj před časem vypsal výběrové řízení na projektovou část nové krajské nemocnice. Přihlásily se do něj dvě firmy. Výběrové řízení bylo podle hejtmana dočasně přerušeno koronavirem, brzy by však mělo být ukončeno.

Řada opozičních zastupitelů i členové ANO ale vyjádřili obavy, zda kraj bude mít na miliardovou investici v době, kdy může přijít finanční krize kvůli dopadům epidemie koronaviru. Mnozí zastupitelé míní, že tak významná investice by se neměla schvalovat těsnou většinou, nýbrž by se mělo počkat po podzimních krajských volbách.

„Všichni pořád vidí svůj domácí rozpočet, kde když si vezmou úvěr, tak musí přemýšlet, jestli nebudou nemocní, neztratí zaměstnání nebo někdo neumře, zda si to sousto mohou dovolit. Kraj prostě neumře, neumře ani stát, ani obec. Byť se ta investice zdá gigantická, tak náš rozpočet je 14 miliard korun,“ řekl novinářům po hlasování hejtman. Kraj podle něj vždy zvládne splácet 200 milionů korun ročně. Nevidí důvod s projektem dále čekat.

Opoziční zastupitel Tomáš Pajonk (Svobodní) namítá, že v pondělí se hlasovalo pouze o tom, jestli utratit 350 milionů korun za projektovou dokumentaci, protože o stavbě nemocnice samotné rozhodnou až volby. Čunek podle Pajonka ztratil důvěru, a proto k projektu nezískal ani koaliční partnery. „Není to analýza o tom, že máme tři situace a vybíráme si tu nejlepší. Máme jednu, která se mu líbí a žádné další jsme neřešili,“ konstatuje.

Zastupitelé jednali v kongresovém centru

Zastupitelstvo Zlínského kraje zasedá ve velkém sále kongresového centra za výjimečných hygienických opatření. Zastupitelé sedí tak, aby byly splněny dvoumetrové rozestupy. Podle hejtmana Čunka nabízí kongresové centrum největší sál ve Zlíně.

Pro veřejnost je vyčleněný omezený prostor v malém sále, jednání tam lidé sledují přes velkoplošnou obrazovku. „V souladu s doporučením vlády jsou odděleni členové zastupitelstva od veřejnosti,“ řekla mluvčí hejtmanství Adéla Kousalová. I všichni lidé uvnitř budovy musejí dodržovat dvoumetrové rozestupy a používat roušky nebo jinou ochranu dýchacích cest. Uvnitř kongresového centra je na několika místech také dezinfekce.

Lidé, kteří měli zájem se na zasedání vyjadřovat, museli vyplnit přihlášku. Formulář mohli vypsat přímo na místě u pořadatelské služby. Další možností bylo stáhnout si s předstihem elektronickou verzi přihlášky na webových stránkách hejtmanství a zaslat ji na e-mail vybrané pracovnice krajského úřadu, případně ji předat před začátkem zasedání organizátorům. Zájemci mohou zasedání sledovat také on-line.