Poslední etapa rekonstrukce. Silnice přes Červenohorské sedlo bude celý duben zavřená

Začala úplná uzavírka silnice přes Červenohorské sedlo, která je důležitou spojnicí mezi Šumperskem a Jesenickem. Potrvá celý duben, během kterého by měli silničáři dokončit rekonstrukci severní části komunikace. Řidiči musí počítat s objízdnými trasami.

Přes Červenohorské sedlo mohou od 1. dubna jezdit pouze vozidla integrovaného záchranného systému, dopravní obsluha a linkové autobusy. Ostatní řidiči musejí  využít objížďky.

„Předpokládám, že uzavírka přinese méně dopravních komplikací než v minulosti, a to vzhledem k opatřením vlády v souvislosti s výskytem koronaviru, tedy s omezením volného pohybu osob,“ řekl místostarosta Jeseníku Václav Urban (Pro Jeseník).

Při úplné uzavírce jsou navrženy dvě objízdné trasy. Pro vozidla vyšší než 3,9 metru vede trasa z Jeseníku do Šumperku přes Bělou pod Pradědem, Vidly, Vrbno pod Pradědem, Andělskou a Světlou Horu, Staré Město, Bruntál, Václavov, Malé Štáhle a Rýmařov. Řidiči menších vozů mohou využít trasu přes Ramzovou a Ostružnou.

Nynější závěrečné opravy severní části komunikace navazují na rozsáhlou rekonstrukci, kterou silnice přes Červenohroské sedlo ve dvou etapách prošla v letech 2014 až 2017.

Dělníci na severní straně opraví poslední část vozovky, vybudují svodidla a upraví okolí silnice. Poslední dokončovací práce provedou od 1. května do 5. května, kdy bude silnice v režimu částečné uzavírky. Investice byla zahájena loni na podzim, stát bude celkem 83 milionů korun.

Červenohorské sedlo leží v nadmořské výšce 1013 metrů. Komunikace je tak nejvýše položenou silnicí první třídy v České republice, překonává výškový rozdíl přes 400 metrů.