Úřad zastavil řízení k odebrání akreditace ostravské medicíně, škola podle něj napravila chyby

Národní akreditační úřad (NAÚ) zastavil správní řízení k omezení akreditace oboru všeobecného lékařství na Ostravské univerzitě, které vedl kvůli chybám u přijímacích řízení. Kvůli problémům už nedávno skončil i děkan Lékařské fakulty Arnošt Martínek. Škola údajně u zkoušek pro tento akademický rok chyby napravila. Akreditace platí do 31. května letošního roku, pro přijímání studentů po tomto datu musí univerzita získat novou akreditaci. Žádost o ni zatím ale NAÚ neobdržel.

„Vzhledem ke skutečnosti, že došlo ke zjednání nápravy, Rada NAÚ pro vysoké školství rozhodla zastavit správní řízení k omezení akreditace magisterského studijního programu Všeobecné lékařství spočívající v zákazu přijímat ke studiu daného studijního programu další uchazeče,“ uvedl ředitel odboru kanceláře NAÚ Jiří Smrčka.

Rektor univerzity Jan Lata rozhodnutí úřadu uvítal. „Doufali jsme, že to tak dopadne. Chyby se staly, už loni jsme je ale napravili. Navíc jsme přijali opatření, která by jejich opakování měla zabránit. Jsme rádi, že akreditační úřad řízení zastavil,“ prohlásil Lata.

Správní řízení o omezení akreditace zahájil NAÚ loni v srpnu kvůli pochybením, která na fakultě zjistila jeho kontrola. Na možné manipulace v přijímacích řízeních předtím upozornila média. Podle nich byli na fakultu přijati studenti, kteří nesplnili podmínky. Podle rektora Laty šlo o morálně-etický problém, kvůli kterému navrhl akademickému senátu také odvolání děkana Arnošta Martínka. Senát o jeho odchodu rozhodl loni v listopadu.

Fakulta chystá žádost o novou akreditaci

Současná akreditace pro studijní program všeobecné lékařství je platná do roku 2024, ale přijímat nové studenty na jejím základě může lékařská fakulta jen do května 2020. Chystá proto žádost o novou akreditaci, jejíž přípravu ale zatím nedokončila. Úroveň akreditačního spisu kritizuje ministerstvo zdravotnictví, námitky k němu mají i odborné společnosti.

Lata už dříve uvedl, že spis nebyl dobře připraven a fakulta ho dodala pozdě. Stanovisko NAÚ potřebuje fakulta získat nejpozději do konce dubna, aby stihla červnové přijímací řízení.

Podle Václava Procházky, který byl vedením fakulty na začátku roku dočasně pověřen, se škola snaží krok po kroku se všemi připomínkami vypořádat. Před dvěma týdny uvedl, že se materiál dokončuje.

Kvůli minulým pochybením oboru všeobecného lékařství rozhodl akreditační úřad loni v srpnu o kontrole přijímacího řízení do všech studijních programů Lékařské fakulty Ostravské univerzity a do vybraných oborů na ostatních fakultách školy. Výsledky této kontroly zatím akreditační úřad neoznámil.