Rodičky se kvůli kauze Leontýna vyhýbají nemocnici v Rychnově nad Kněžnou

Události: Méně porodů v Rychnově kvůli kauze Leontýna (zdroj: ČT24)

Rodičky se vyhýbají nemocnici v Rychnově nad Kněžnou. Důvodem je kauza Leontýna – matku dítěte ve vysokém stupni těhotenství v rychnovském zařízení nepřijali a porodila v Pardubicích. Její dcera má trvale poškozené zdraví a podle ministerstva zdravotnictví jednala rychnovská nemocnice v rozporu se zákonem. O tom, co zavinilo stav dítěte, bude rozhodovat soud.

V rychnovské nemocnici ročně přijde na svět přes pět set dětí, loni ale jejich počet klesl. Podle vedení zdravotnického zařízení je důvod jasný: „Pokles počtu porodů v Rychnově nad Kněžnou sledujeme ze statistiky právě v podzimních měsících. Právě v období, kdy proti rychnovské nemocnici byla namířena mediální kauza,“ líčí mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Lucie Chytilová.

„Pacienti ze širokého okolí Rychnovska se do nemocnice vrací. Zároveň budeme zlepšovat podmínky v nemocnici,“ slibuje hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

Porody v rychnovské nemocnici
Zdroj: ČT24

Matku Leontýny ve třiatřicátém týdnu těhotenství s infekcí streptokoka v rychnovské nemocnici nepřijali, přestože porod už začínal. „Žádný lékař mě tam nevyšetřoval, neviděl, bylo to jenom oznámeno sestřičkou,“ popisovala v říjnu loňského roku matka dítěte.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly byl postup zařízení v rozporu se zákonem. „Jen shodou náhod nedošlo k porodu v sanitním voze,“ dodává.

Dítě nakonec přišlo na svět v Pardubicích a má trvale poškozené zdraví, zřejmě kvůli tomu, že nedostalo včas léky. Jednání lékaře v Rychnově má prověřit lékařská komora, postup nemocnice posoudí i Královéhradecký kraj. „My v tuhle chvíli zároveň čekáme na vyjádření Policie České republiky, která celou kauzu šetří,“ vysvětluje Štěpán.

Podobný problém se týká i nemocnice v Pardubicích. V důsledku kauzy Adama Vyčítala přichází o pacienty, kteří by tady podstoupili operaci nosních nebo krčních mandlí. Podle aktuálních čísel těchto operací meziročně ubylo o více než čtyřicet procent.