Evakuace je u konce. Po vyklizení chemikálií z brněnské Šámalovy ulice se mohou lidé vrátit domů

Téměř devadesát lidí, kteří kvůli chemikáliím nalezeným v jednom z brněnských bytů v Šámalově ulici museli v noci na úterý opustit své domovy, se může vrátit zpět. Policisté skončili s vyklízením nebezpečných látek.

Práce na vyklízení chemikálií z bytu v Šámalově ulici dokončili policisté v úterý odpoledne. Na místě zasahovali pyrotechnici i chemici, odváželi nebezpečné látky k likvidaci. Část ulice proto byla uzavřená pro dopravu i chodce.

„Policisté na místě ukončili činnost. Žádné akutní nebezpečí na místě již nehrozí. Všichni obyvatelé domů se mohou vrátit zpět do svých příbytků. Vyšetřování případu dále pokračuje,“ uvedl na webu mluvčí policie Bohumil Malášek.

Už v pondělí večer muselo své domovy opustit asi 31 lidí, v noci pak dalších 55. Část z nich si nocleh zajistila u příbuzných nebo známých, 17 lidí podle hasičů využilo ubytování v hotelu.

Do svých domovů se jich po úterní třinácté hodině mohlo vrátit asi padesát. Mimo domovy zůstaly ještě tři desítky lidí z domu, ve kterém probíhal zásah, a dvou sousedních, i pro ty ale evakuace skončila po patnácté hodině. 

Policisté vedle bytu, v němž našli v pondělí mrtvého muže a velké množství chemikálií, zkontrolovali i přilehlý sklep. Co bylo příčinou úmrtí dvaačtyřicetiletého muže, ještě vyšetřují.