Ostrava proti rozšiřování spalovny. Radnice chce mluvit do územního rozhodnutí

Události: Ostrava se staví proti rozšiřování spalovny (zdroj: ČT24)

Město Ostrava se hodlá bránit proti rozšiřování tamní spalovny. Plán na expanzi schválilo minulý týden provozující firmě ministerstvo životního prostředí. Spolu s městem se vůči záměru staví odmítavě i kraj a část veřejnosti.

Proti rozhodnutí ministerstva se krajské město odvolat nemůže. „Město Ostrava ale bude účastníkem takzvaného územního řízení, tedy řízení o povolení stavby. My můžeme v jeho rámci napadnout již vydaná veškerá závazná stanoviska,“ říká k možnostem moravskoslezské metropole náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO). Termín, kdy firma začne stavět, tudíž není jistý. Radnice chce získat i podporu krajského úřadu.

Společnost SUEZ Využití zdrojů v Ostravě od roku 1999 provozuje spalovnu s kapacitou 25 tisíc tun odpadů ročně. Ve stejném areálu, který je na území určeném pro těžký průmysl, chce postavit další linku. Její kapacita měla původně být 20 tisíc tun, později ji firma snížila na 15 tisíc.

Nebezpečného zdravotnického odpadu přibylo

Záměr rozšířit spalovnu zdůvodňuje provozovatel především rostoucí produkcí odpadu v regionu. Třeba množství nebezpečného opadu ze zdravotnických zařízeních v Moravskoslezském kraji podle firmy vzrostl za posledních deset let zhruba o třetinu.

„Používání jednorázových obleků ve zdravotnictví a pomůcek je trend. Tyto odpady nejsou na váhu úplně velké, ale jejich objem je významný,“ říká technický ředitel firmy SUEZ Využití zdrojů Petr Špičák. V areálu likvidují i odpad z průmyslu, který se jiným způsobem zničit nedá.

Podle rozhodnutí ministerstva „rozsah vlivů na jednotlivé složky a charakteristiky životního prostředí a veřejné zdraví je z hlediska únosnosti prostředí v dotčeném území hodnocen jako přijatelný a jeho negativní vlivy nepřesahují míru stanovenou zákony a dalšími předpisy“.

Resort určil firmě také několik podmínek, musí třeba zajistit, že vypouštěné látky znečišťující ovzduší nebudou překračovat 50 procent hodnoty horní hranice emisních limitů při použití nejlepších dostupných technik.

V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi a jedno z nejhorších v Evropě. Ke znečištěnému vzduchu přispívá průmysl, doprava, topení v domácnostech i škodliviny ze sousedního Polska.