Stánkaři na Hatích věděli, co se chystá. Inspekce přesto našla tisíce padělků

UDÁLOSTI: Česká obchodní inspekce hlásí největší zátah na padělky tohoto roku (zdroj: ČT24)

Až v noci na pátek skončil zátah České obchodní inspekce a policie na tržnici v Hatích, který začal již ve čtvrtek odpoledne. Inspektoři zabavili tisíce padělků v hodnotě přes 25 milionů korun. Akce, která měla být utajená, se přitom prozradila a trhovci byli na příjezd inspektorů a policistů připraveni.

Inspektoři mířili na příhraniční tržnici v Hatích po neobvyklé trase po silničkách mezi vinicemi a přes Rakousko. Po příjezdu to však v tržnici vypadalo podobně, jako když přijížděli po hlavní silnici z vnitrozemí – stánky byly zamčené nebo zahalené plachtami a trhovci se k nim nehlásili.

Podle ředitele brněnského pracoviště ČOI Karla Havlíčka zřejmě dostali echo již ve chvíli, kdy inspektoři projížděli Znojmem. „Dokonale uzavřené to ještě nebylo,“ poznamenal.

Zatímco ještě před dvěma lety by zavřená tržnice znamenala konec kontroly, nyní již měli inspektoři větší pravomoci – plachty mohli strhat, visací zámky přeštípnout. Ve stáncích či v tajných skrýších za nimi nacházeli tisíce kusů padělků známých módních značek.

Kontroloři dobře věděli, kam se podívat. Poradili jim policisté, kteří tržnici předem navštívili. „Byli to samozřejmě policisté v civilu, kteří se tu chovali jako běžní zákazníci,“ podotkl Karel Havlíček.

Výsledkem zátahu na Hatích bylo 90 pytlů s šesti a půl tisíci kusy padělků. Jejich hodnota by přesáhla 25 milionů korun.