Při nočním požáru střechy v Petrovicích u Karviné zemřel zkušený hasič

Při likvidaci menšího požáru střechy budovy v průmyslovém areálu v Petrovicích u Karviné zemřel v noci na středu jeden ze zasahujících hasičů. Informoval o tom mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Petr Kůdela. Hasič se při zásahu vážně zranil poté, co se pod ním při vyšetřování požáru probořila střecha.

U požáru střechy objektu v průmyslovém areálu zasahovaly v noci na středu čtyři jednotky hasičů. „Během zásahu došlo ke smrtelnému zranění příslušníka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje,“ uvedl Kůdela s tím, že požár střechy s menší škodou se podařilo hasičům zvládnout během několika desítek minut.

Muž pracoval u hasičů třicet let. „Je to hluboká rána, která zasáhla mě, vedení našeho hasičského záchranného sboru i mnoho dalších kolegů a kolegyň. Zároveň chci vyjádřit hlubokou lítost všem pozůstalým i řadě dobrých kamarádů našeho kolegy, který byl pro náš sbor velkým přínosem,“ uvedl ředitel moravskoslezských hasičů Vladimír Vlček.

„Kriminalisté územního odboru Karviná v tuto chvíli prověřují příčiny a veškeré okolnosti úmrtí pracovníka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, ke kterému došlo při výkonu služby v době požáru firemní budovy v obci Petrovice u Karviné,“ sdělila policejní mluvčí Karolína Bělunková.

Při výkonu služby zemřel hasič naposledy loni

Podle Kůdely v posledních letech v Moravskoslezském kraji během výkonu služby nepřišel o život žádný hasič. Tragickou bilanci ale zaznamenali v sousedním Olomouckém kraji, kde loni v srpnu při havárii cisterny na Šumpersku jeden hasič zemřel. Obětí nehody byl velitel zásahu, který seděl na místě spolujezdce. Řidič hasičské cisterny Petr Matějíček dostal letos v květnu trest šestnáct měsíců se zkušebním odkladem na dva roky.

Velitel hasičů Jiří Rýznar, který kolizi nepřežil, byl vyznamenán in memoriam medailí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. O rok dříve zemřel pražský hasič, který se těžce zranil při hašení požáru lakovny ve Zvoli u Prahy.