Začala nová lyžařská sezona. Kde už se lyžuje?

Praha – První vleky se na českých horách rozjely už 30. listopadu. S příchodem Mikuláše se začíná lyžovat i v dalších horských střediscích v Krkonoších a v Krušných horách. Sjezdovky, které budou uvedeny do provozu již tento týden, jsou zasněžovány technickým sněhem, momentálně je pokrývá 20–40 centimetrů sněhu. Od minulého týdne se kromě ski areálu Černá hora lyžuje také například v Němčičkách na Břeclavsku, v nejníže položeném lyžařském areálu u nás, kde se lyžuje na umělém povrchu.

V rámci startu nové sezony nabízí areály návštěvníkům levnější vstupné nebo speciální doprovodné programy pro děti i dospělé. O zahájení lyžařské sezony je zájem. „V tuto chvíli je v provozu ve zkrácené podobě sjezdovka Anděl na Černé hoře a svah Sport 2, v sobotu se k těmto sjezdovkám přidá Javor 2 v Peci pod Sněžkou v celkové délce 1 200 metrů,“ řekla Zina Plchová ze SkiResortu Černá hora - Pec.

Lyžaři dosud mohli ze sjezdovky Anděl využívat zhruba 300 metrů, díky technickému zasněžování v minulých dnech bude od soboty sloužit lyžařům zhruba 500 metrů této sjezdové tratě. Dospělí lyžaři zaplatí za celodenní lyžování v areálech SkiResortu 300 korun.

Na Horních Mísečkách by se měl rozjet vlek M, lyžovat se bude na sjezdovce Cvičná louka. Dospělý zaplatí za celodenní lyžování 320 korun, parkování na Horních Mísečkách je zdarma. Od soboty bude v provozu také vlek na Pomezkách, kde se vlekařům podařilo technickým sněhem pokrýt zhruba 400 metrů sjezdovky. Celodenní skipasy budou stát 200 korun.

Ve ski areálu Boží Dar organizují 6. prosince pro děti Mikulášskou spojenou se závody ve slalomu a koulovanou. Kromě sjezdovek mohou návštěvníci v některých areálech využít například bobové a sáňkařské dráhy. 

  • Cena denních permanentek v hlavní sezoně se pohybuje zhruba od 250 do 750 Kč. Většina areálů nabízí mimo jiné tzv. vratné permanentky, které je možné do několika hodin vrátit.

První sjezdovka se dnes rozjíždí i v Jeseníkách. V Branné na Šumpersku je zasněžená jedna sjezdovka o délce 560 metrů, lyžovat se zatím bude jen o víkendech. Na sjezdovce leží 20–50 centimetrů technického sněhu. „Je to hodně těžký technický sníh,“ varoval Pavel Řeha z jesenické horské služby. Do technického zasněžování se už pustila i další jesenická střediska, na plno běží sněhová děla v Koutech a na Ramzové. „Na hřebenech jsou zbytky sněhu, momentálně ale nesněží. Na běžky to prozatím není,“ dodal Řeha.

Lyžařská sezona letos začíná zhruba ve stejnou dobu jako v loňském roce a využívá se také technického zasněžování. „Na novou sezonu jsme připraveni, do zasněžování jsme investovali desítky milionů korun, nyní záleží jen na počasí,“ dodává Plchová.

Kam o víkendu na lyže?

aktuálně vleky v provozu:

  • Černá Hora - Jánské Lázně (Krkonoše)  -  v provozu dva vleky (Černohorský Express, Sport 2)

od pátku 5. 12. zahajují sezonu:

  • Branná na Šumpersku - v provozu jeden vlek

od soboty 6. 12. zahajují sezonu:

  • Pec pod Sněžkou (Krkonoše), sjezdovka Javor
  • Horní Mísečky (Krkonoše), sjezdovka M, sjezdovka Cvičná louka
  • Horní Malá Úpa (Krkonoše), vlek na Pomezkách
  • Klínovec (Krušné Hory), sjezdovka Dámská
  • Boží Dar (Krušné hory), areál Novako