Křičeli, kouřili, nadávali. Noční útok skupiny mladíků v ostravské tramvaji vyšetřuje policie

Události ČT: Noční útok skupiny mladíků v ostravské tramvaji vyšetřuje policie (zdroj: ČT24)

Policie vyšetřuje další útok v ostravské hromadné dopravě. V pátek večer se podle videa zveřejněného na Facebooku skupina mladých lidí poprala s mužem, který se údajně zastal řidičky tramvaje. Ta podle svědkyně upozornila mladíky, že v tramvaji nemají kouřit, a požadovala, aby předložili jízdenky. Minulý týden přitom dopravní podnik oznámil, že asistenti přepravy, kteří dohlížejí na bezpečnost ve vozidlech MHD, budou pravidelně jezdit i v noci.

Incident v tramvaji se odehrál v pátek večer. Skupina mladých lidí nastoupila na Mírovém náměstí a podle cestujících se mladíci chovali hlučně, obtěžovali ostatní cestující a v tramvaji kouřili. Řidička je napomenula, za což si údajně vyslechla několik vulgárních nadávek. Ženy se zastal jeden z cestujících, skupina mladíků ho podle svědkyně napadla a brutálně zbila. 

Případem se už zabývá moravskoslezská policie, která vyšetřuje, zda se dopustili trestného činu nebo přestupku. „Policisté i nadále shromažďují informace, tyto analyzují a vyhodnocují,“ uvedla moravskoslezská policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Mě takové chování mrzí. Jsem však rád, že takových incidentů je méně. Rozhodli jsme se, že do konce roku 2020 všechna naše vozidla pokryjeme kamerovým systémem.
Daniel Morys
ředitel DPO

Případ není v Ostravě ojedinělý

Podobný případ se v ostravské tramvaji odehrál i na začátku prosince roku 2017, kdy Radim Foltera skleněnou lahví praštil cestujícího do hlavy. Řádění agresora tehdy zabránila jedna z cestujících, která na útočníka vytáhla legálně drženou střelnou zbraň. 

Krajský soud v Ostravě muže za tento útok poslal do vězení na šest let. Útočník se u soudu přiznal, původně mu hrozilo až dvanáctileté vězení. Statečnou ženu později ocenil jak ostravský magistrát, tak i moravskoslezská policie. 

Útok v ostravské tramvaji (zdroj: ČT24)

Kde byli asistenti přepravy?

Dopravní podnik Ostrava (DPO) minulý týden oznámil, že posílí hlídky takzvaných asistentů přepravy. Ti mají ve vozidlech ostravské MHD dohlížet na pořádek a bezpečnost cestujících. DPO informoval, že službu místní hodnotí velmi kladně a asistenti přepravy tak budou pravidelně jezdit i v nočních spojích, a to společně se strážníky.

V tramvaji, ve které došlo v pátek ke zmíněnému útoku, však nebyli. Asistenti přepravy doposud jezdili v nočních spojích jenom v rámci velkých nočních akcí. Pravidelně dohlížet na pořádek v MHD během pátečních a sobotních nocí by měli až od ledna příštího roku.