Nový ostravský superpočítač Barbora je osmkrát výkonnější než jeho předchůdce Anselm

V národním superpočítačovém centru IT4Innovations při Vysoké škole báňské-Technické univerzitě Ostrava (VŠB-TUO) byl uveden do provozu nový superpočítač Barbora. Stál více než sedmdesát milionů korun a je přibližně osmkrát výkonnější než jeho předchůdce Anselm. Příští rok má být v centru instalován dokonce ještě výkonnější počítačový systém: ten bude patřit mezi padesátku nejvýkonnějších superpočítačů světa.

„Nahrazujeme starý superpočítač Anselm novým. Kromě toho, že je výkonnější, obsahuje mnohé nové technologie. Celkově to tvoří zajímavý a vyvážený systém, který je výborný na numerické simulace, na zpracování velkých dat i na výpočty v oblasti umělé inteligence,“ popisuje ředitel superpočítačových služeb centra Branislav Jansík.

Systém dodala společnost Atos IT Solutions and Services a na financování se podílely evropské dotace, stát i univerzita. „Naším cílem je pravidelně obnovovat naše výpočetní zdroje tak, aby naši uživatelé měli přístup k nejmodernějším výpočetním systémům a abychom byli schopni pokrýt jejich rostoucí požadavky,“ uvedl ředitel centra IT4Innovations Vít Vondrák.

Anselm je superrychlý, na Barboru ale nestačí

Výkon Barbory je 826 teraflopů za sekundu. Systém má souhrnnou kapacitu paměti výpočetních uzlů 43 terabajtů, Anselm měl 15 terabajtů. Rychlost výpočetního úložiště je až 28 gigabajtů za sekundu, což je o 22 gigabajtů více, než měl předchůdce nového superpočítače. Rychlost linek výpočetní sítě u Barbory činí až 200 gigabajtů za sekundu, u Anselmu čtyřicet.

„Máme tam velmi výkonná úložiště, máme tam extrémně rychlé flashdisky, které jsou přístupné vzdáleně po síti napříč systémem a dají se alokovat podle potřeby a které poskytují vysoký výkon při operaci s daty,“ vyzdvihl přínosy počítače Jansík. 

 V centru funguje též superpočítač Salomon, který je ještě výkonnější než Barbora. Ta má ale všechny nové technologie potřebné pro výpočty nového typu. Počítače jsou navzájem propojené a využití nového systému bude podle Jansíka široké.

„Superpočítač je univerzální vědecký přístroj, který využívají v podstatě všechny oblasti vědy a výzkumu, kde matematické modelování a numerické simulace hrají nějakou roli,“ doplnil Jansík. Ostravské superpočítače využívají všechny větší tuzemské univerzity, výzkumné ústavy i společnosti, které se zabývají vědou a výzkumem.

Jméno podle patronky havířů

Podle rektora VŠB-TUO Václava Snášela je superpočítačové centrum pro školu jednou z klíčových záležitostí. „Je to hlavně v oblasti modelování, simulování, nějakých buď přírodních, nebo sociálních dějů, kde role těchto zařízení je nezastupitelná,“ řekl rektor. 

Příští rok tam má být instalován EuroHPC petascale superpočítačový systém, který bude mezi padesáti nejvýkonnějšími superpočítači světa.

Název pro superpočítač vybrala odborná porota z 1237 zaslaných návrhů. Jméno Barbora odkazuje k patronce havířů, ale jmenoval se tak i jeden důl v Ostravsko-karvinském revíru, stejně jako v případech Anselma a Salomona.