VIDEO: Ozbrojený muž přepadl taxikáře. S autem i penězi ujížděl na Slovensko

VIDEO: Ozbrojený muž v kradeném taxíku ujížděl policistům, dopadli ho na Slovensku (zdroj: Policie ČR)

Se zbraní v ruce přepadl v Hranicích na Přerovsku čtyřiačtyřicetiletý muž taxikáře. Donutil ho vydat mu peníze i auto, se kterým poté uprchl. Na Břeclavsku naboural do dvou policejních aut a policisté ho poté zhruba padesát kilometrů pronásledovali přes česko-slovenské hranice. Muže z Novojičínska zastavily až zátarasy a varovný výstřel na dálnici D2 u Malacek.

Ozbrojená loupež se stala ve středu kolem 15:00, recidivista byl dopaden na Slovensku v devět hodin večer. „Podezřelý si objednal taxi, taxikář ho dovezl na nádraží do Hranic. Při placení jej však začal muž ohrožovat zbraní, donutil taxikáře vydat několik tisíc korun a vozidlo taxi. Celková škoda přesahuje sto tisíc korun,“ řekl náměstek olomouckého krajského policejního ředitele Radovan Vojta.

Muž se vydal s vozem na Olomoucko, kde natankoval u jedné z čerpacích stanic a bez placení ujel. Mezitím policisté zjistili jeho totožnost, prozradilo ho tetování i výška. Pátrání bylo pak vyhlášeno po celém Česku, vzápětí bylo vozidlo objeveno na Břeclavsku.

Policisté chtěli odcizené vozidlo zastavit, pachatel však na jejich výzvu nereagoval, začal ujíždět a najel přitom do dvou policejních aut.
Radovan Vojta
náměstek ředitele Krajské policie v Olomouci

Dojel až k Malackám

Muž poté vjel na dálnici a zamířil na Slovensko, kde už byli zalarmováni také slovenští policisté. Na dálnici D2 u Malacek postavili zátarasy a pro výstrahu také vystřelili. „V rámci přeshraničního pronásledování ve spolupráci se slovenskými kolegy jsme pachatele za pomoci donucovacích prostředků zadrželi,“ doplnil náměstek policie.

Muž z Novojičínska má za sebou trestní minulost a teď je ve vydávací vazbě. Kromě loupežného přepadení mu hrozí obvinění i za majetkovou trestnou činnost na Olomoucku a za útok na veřejného činitele se zbraní, kterého se dopustil při najetí do policejních aut na Břeclavsku, kde způsobil škodu za několik desítek tisíc korun. 

Za tyto trestné činy mu hrozí až deset let vězení. Pokud bude podle Radovana Vojty souhlasit s vydáním, bude zpět v rukou českých policistů do deseti dnů. V opačném případě bude důvody vydání zkoumat slovenská justice.