Lesy na jihu Moravy ohrožují žravé housenky. Lesníci se obávají kalamity

Události: Lesy na jižní Moravě ohrožují bekyně velkohlavé (zdroj: ČT24)

Lesy na jihu Moravy ohrožují vedle kůrovce i další škůdci. Listnáče na Brněnsku ožírají housenky bekyně velkohlavé, borovice na Hodonínsku zase napadl sosnokaz borový. Lesníci si s housenkami nevědí rady. Plošný chemický postřik zatím použít nemohou.

Duby se v lesích u Židlochovic po ataku bekyně velkohlavé sice už stihly vzpamatovat, na kmenech ale zůstala její vajíčka. „Z těch kukel už se samozřejmě vylíhli motýli. Samičky nakladly nová hnízda nebo snůšky,“ popsal Jan Dovrtěl z Lesního závodu Židlochovice.

Právě z těchto snůšek se bekyně na jaře vylíhnou znovu a lesníci se obávají, že jich bude hodně. Vajíček je totiž na stromech mnohonásobně více než obvykle. „Podle počtu hubek na stromech lze předpokládat, že v následujících letech dojde k přemnožení tohoto škůdce,“ vyjádřil obavu Dovrtěl. Kalamitu způsobila bekyně velkohlavá v Česku naposledy v devadesátých letech. Teď se vrací a nově napadá i lužní lesy. Napomáhá tomu hlavně sucho.

V lesích v okolí Bzence škodil sosnokaz borový. Jak už druhový název napovídá, napadá hlavně borovice, které svým žírem oslabuje. „Tady vidíme, že nezůstala téměř žádná jehlice, že tím žírem došlo ke ztrátě všech jehlic na tomto stromku, takže když se na něho podíváme na celý, tak ten už příliš šancí na přežití nemá,“ ukázal na jeden z poškozených stromů Tomáš Crhonek z Lesní správy Strážnice.

I kdyby se oslabenému stromu přece jen podařilo přežít, číhá na něj další nebezpečí. „V půdě na něj útočí ponravy chrousta a pak se může stát atraktivním například pro kůrovce, který může strom zlikvidovat úplně,“ vysvětlil Tomáš Crhonek.

Pokud by se situace opakovala i v následujících letech, mohly by uhynout celé lesní porosty. Ochránci přírody ale zatím zasahovat nechtějí. Doufají, že se klima zlepší a příroda si tak se škůdci poradí sama.