Ostravské centrum pro lidi po mrtvici získalo certifikaci. V Česku jako první

Cerebrovaskulární centrum Fakultní nemocnice Ostrava (FNO), které pečuje o pacienty s cévní mozkovou příhodou, získalo statut certifikovaného centra. Jde o první takto certifikované centrum v Česku a teprve čtvrté v celé Evropě. Lékaři si díky tomu budou moci vyměňovat zkušenosti s odborníky z jiných pracovišť.

Statut certifikovaného centra získalo ostravské pracoviště od Evropské organizace pro mozkovou příhodu (European Stroke Organisation, zkráceně ESO). Jde o nejvyšší stupeň certifikace, který může organizace udělit. „Lékaři z centra museli doložit zhruba sto různých dokumentů a podkladů, které komise posuzovala. Celý proces trval od zažádání až po získání osvědčení šest měsíců,“ řekla mluvčí FNO Naďa Chattová.

Certifikát cerebrovaskulárnímu centru mimo jiné umožňuje výměnu zkušeností s lékaři z nejprestižnějších pracovišť. Podle přednosty Neurologické kliniky FNO Michala Bara je v Česku čtrnáct podobných pracovišť, ovšem jenom to ostravské je jediným s takovým osvědčením. 

Certifikát prokazuje, že kvalita péče, kterou u nás poskytujeme, je tou nejvyšší možnou a že je srovnatelná se špičkovými centry nejen v Evropě, ale i v celém světě.
Michal Bar
přednosta Neurologické kliniky FNO a koordinátor Komplexního cerebrovaskulárního centra

Pacienti sem míří i ze Zlínského kraje

Ostravské centrum poskytuje nepřetržitou a vysoce specializovanou péči o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním, tedy zejména s ischemickou a krvácivou cévní mozkovou příhodou. Kromě pacientů z Moravskoslezského kraje pečuje i o nemocné z přilehlých míst Zlínského kraje.

Ročně centrum hospitalizuje zhruba 900 pacientů s akutním onemocněním mozku, dalších dvě stě je hospitalizováno z plánovaných diagnostických a terapeutických důvodů. Součástí specializovaného pracoviště je také ambulantní péče, kde každý rok vyšetří dva tisíce pacientů.