Kvůli střevnímu onemocnění musel provozovatel zavřít dětský tábor v Rajnochovicích. Hygienici kontrolují další

Kontroly letních táborů (zdroj: ČT24)

Krajská hygienická stanice šetří příčinu epidemie střevního onemocnění na jednom z dětských táborů v Rajnochovicích na Kroměřížsku. Onemocněla víc než polovina dětí a tábor je od pátku uzavřený. Hygienici kontrolují namátkově i další tábory ve Zlínském kraji. Zatím provedli čtrnáct kontrol a zjistili pět pochybení.

Jeden z dětských stanových táborů v Rajnochovicích je od minulého týdne prázdný. Provozovatel ho musel uzavřít kvůli epidemii střevního onemocnění. Každou hodinu přibývaly dva až tři nové případy. Celkem onemocnělo třiatřicet dětí z třiapadesáti, šlo o zvracení a průjmy.

„Máme první výsledky vyšetření u dětí a máme potvrzené noroviry. Ty se mohou šířit pomocí potravin, vody, přímým kontaktem nebo například vodovodními kohoutky,“ řekla ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Ivana Lukašíková. Provozovatel tábora se k situaci vyjádřit nechtěl. Přesná příčina onemocnění zatím známá není.

Neohlášené kontroly hygieniků

Hygienici se vypravili na namátkové kontroly i dalších dětských táborů a zjistili pochybení na pěti ze čtrnácti zatím kontrolovaných. „Například na pracovní ploše určené ke zpracování masa se v době kontroly nacházely hotové výrobky,“ popsala jedno z pochybení Ivana Lukašíková. „Musíme odstranit kýble z kuchyně, označit stoly na potraviny na maso a udělat jiný stoleček na uskladňování vajec,“ řekla ředitelka SVČ Hulín Jitka Zachariášová.

Kontroly dělá krajská hygiena neohlášeně. Prověřit musí stav kuchyně, sociálních zařízení, ale i úklid v chatkách. Hygienici doporučují provozovatelům táborů oddělovat toalety a umyvadla pro kuchaře od toalet ostatních, aby se neopakovala situace jako v Rajnochovicích.