Stěbořická rozhledna-bunkr je hotová. Nabízí výhled na Slezsko i poučení o historii

První návštěvníci vystoupili na rozhlednu ve slezských Stěbořicích inspirovanou předválečným československým opevněním. Vyrostla v blízkosti pěchotních srubů na Opavsku a v místech spojených s Janem Kubišem a její součástí je i expozice jim věnovaná.

Stěbořická rozhledna je vysoká 12,5 metru a stála tři miliony korun, z nichž ale necelou třetinu dostala obec z evropských fondů. Projekt podle starosty Romana Falhara vzdává hold stavitelům soustavy betonového opevnění československých hranic, která začala vznikat před druhou světovou válkou, ale nepodařilo se jí dokončit. Poblíž Stěbořic stojí tři pěchotní sruby, které byly součástí opevnění.

Expozice na rozhledně připomíná také osud vojáka a výsadkáře Jana Kubiše, který se podílel na útoku na Reinharda Heydricha. Kubiš po dokončení poddůstojnické školy sloužil na Opavsku a v okolí Stěbořic hlídkoval. 

„Do budoucna chceme rozhlednu a odkaz Kubiše propojit i s dalšími místy v okolí, kde už má třeba pamětní desku. Vznikne stezka po jeho stopách. Povede i místy, kde tehdy chodily vojenské patroly a hlídky,“ řekl starosta Falhar.

Rozhledna, jejíž podoba je inspirována předválečným opevněním, měla být původně železná, ale nakonec není. „Oslovili jsme projektanta, který ale po prohlídce místa přišel se železobetonovou variantou,“ uvedl starosta.

Původně měla být rozhledna hotová již v dubnu, ale tehdy se ji otevřít nepodařilo. Bylo třeba dokončit terénní úpravy, navíc stavba ještě čekala na kolaudaci.